Mielone z mięsem z rosołu i kaszą: przepis na oszczędny obiad

2019-06-02 9:56

Mielone z mięsem z rosołu i kaszą gryczaną to łatwy przepis na oszczędny obiad. Składnikami są gotowane mięso i jarzynki z rosołu. Zamiast je wyrzucać, można wykorzystać te składniki do przygotowania pysznych kotletów. 

Mielone z mięsem z rosołu i kaszą
Autor: Shutterstock Kasza gryczana to dobre źródło składników odżywczych, warto ją częściej wykorzystywać w kuchni

Mielone z mięsem z rosołu i kaszą gryczaną to sprytny sposób na wykorzystanie tego, co zostało z niedzielnego rosołu. To przepis w stylu zero waste, czyli nic nie wyrzucamy, wszystko wykorzystujemy. 

Polecamy także: Kasza gryczana - jej właściwości i wartości odżywcze

Składniki na obiad dla 4 osób: 

100 g kaszy gryczanej (suchej)

1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej

250 g gotowanego mięsa z kurczaka

1-2 gotowane marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1 czubata łyżka posiekanej zieleniny (natki pietruszki, koperku lub szczypiorku)

2 jajka

tarta bułka do obtoczenia

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

Kaszę ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. 

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu.

Kaszę, mięso, marchewkę i pietruszkę oraz cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Masę wymieszać z jajkami i posiekaną zieleniną. 

Formować kotlety, obtaczać w tartej bułce i smażyć na złoty kolor z obu stron. 

Podawać z ziemniakami pureé i sałatą. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE