Mielone z mięsem z rosołu i kaszą: przepis na oszczędny obiad
Mielone z mięsem z rosołu i kaszą gryczaną to łatwy przepis na oszczędny obiad. Składnikami są gotowane mięso i jarzynki z rosołu. Zamiast je wyrzucać, można wykorzystać te składniki do przygotowania pysznych kotletów.
Mielone z mięsem z rosołu i kaszą gryczaną to sprytny sposób na wykorzystanie tego, co zostało z niedzielnego rosołu. To przepis w stylu zero waste, czyli nic nie wyrzucamy, wszystko wykorzystujemy.
Polecamy także: Kasza gryczana - jej właściwości i wartości odżywcze
Składniki na obiad dla 4 osób:
100 g kaszy gryczanej (suchej)
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
250 g gotowanego mięsa z kurczaka
1-2 gotowane marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 czubata łyżka posiekanej zieleniny (natki pietruszki, koperku lub szczypiorku)
2 jajka
tarta bułka do obtoczenia
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Kaszę ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu.
Kaszę, mięso, marchewkę i pietruszkę oraz cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Masę wymieszać z jajkami i posiekaną zieleniną.
Formować kotlety, obtaczać w tartej bułce i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Podawać z ziemniakami pureé i sałatą.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek