Mielone z mięsem z rosołu i kaszą: przepis na oszczędny obiad

2019-06-02 9:56

Mielone z mięsem z rosołu i kaszą gryczaną to łatwy przepis na oszczędny obiad. Składnikami są gotowane mięso i jarzynki z rosołu. Zamiast je wyrzucać, można wykorzystać te składniki do przygotowania pysznych kotletów. 

Mielone z mięsem z rosołu i kaszą
Autor: Shutterstock Kasza gryczana to dobre źródło składników odżywczych, warto ją częściej wykorzystywać w kuchni

Mielone z mięsem z rosołu i kaszą gryczaną to sprytny sposób na wykorzystanie tego, co zostało z niedzielnego rosołu. To przepis w stylu zero waste, czyli nic nie wyrzucamy, wszystko wykorzystujemy. 

Polecamy także: Kasza gryczana - jej właściwości i wartości odżywcze

Składniki na obiad dla 4 osób: 

100 g kaszy gryczanej (suchej)

1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej

250 g gotowanego mięsa z kurczaka

1-2 gotowane marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1 czubata łyżka posiekanej zieleniny (natki pietruszki, koperku lub szczypiorku)

2 jajka

tarta bułka do obtoczenia

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

Kaszę ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. 

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu.

Kaszę, mięso, marchewkę i pietruszkę oraz cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Masę wymieszać z jajkami i posiekaną zieleniną. 

Formować kotlety, obtaczać w tartej bułce i smażyć na złoty kolor z obu stron. 

Podawać z ziemniakami pureé i sałatą. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki