Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem
Autor: materiały prasowe Cykoria SA Pierogi z mięsem
średni
45 min
4

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na uświetnienie niedzielnego i świątecznego obiadu. Pierogi są dostępne w każdym niemal sklepie ale nic nie przebije smaku pierogów wykonanych własnoręcznie w domu.

Zobacz: Tureckie pierogi manti: oryginalny przepis

SKŁADNIKI

  • NA CIASTO:
  • 700 ml mąki pszennej
  • 400 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  •  
  • NA FARSZ:
  • 30 dag gotowanego mięsa (mogą być różne gatunki)
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  •  
  • DO PODANIA:
  • 100 g boczku (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Cebulę obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na patelni do momentu, aż będzie szklista. Mięso mielimy w blenderze tak, aby kawałki mięsa były wyczuwalne.

    Dodajemy cebulę, mielimy kilka sekund i przekładamy do miski. Dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz oraz majeranek. Mieszamy łyżką i odstawiamy.

    Boczek kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie zmniejszamy ogień do minimum, aby nie wystygł.

    Przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki mieszamy w malakserze. Odrywamy kawałek, rozwałkowujemy na grubość 1/4 cm. Przy pomocy szklanki odciskamy kształt koła, na środek wkładamy farsz, boki łączymy i zaciskamy palcem.

    Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy 2 min od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Czynność powtarzamy do momentu wyczerpania się składników. Gotowe pierogi podajemy z podsmażonym boczkiem.

Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.