Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu - oszczędne danie obiadowe

2019-01-09
Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu - oszczędne danie obiadowe
Autor: Shutterstock Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu - oszczędne danie obiadowe
łatwy
25 min
4

Kotlety z resztek gotowanych ziemniaków z gotowanym w rosole kurczakiem to irlandzki pomysł na oszczędne danie obiadowe, które pozwala nie wyrzucać niedojedzonych poprzedniego dnia ziemniaków oraz porcji ugotowanego w rosole mięsa drobiowego. W kuchni nic nie powinno się marnować!

Składniki

450 g zimnego puree ziemniaczanego

350 g ugotowanego kurczaka drobno posiekanego (może być z rosołu)

250 g mrożonej mieszanki warzywnej, rozmrożonej i odsączonej

3 cebulki dymki bez szczypioru, drobno posiekane

1 jajko, lekko rozmącone

1/2 łyżeczki soli

świeżo zmielony czarny pieprz

1/2 płaskiej łyżeczki suszonego rozmarynu

100 g tartej bułki

3 łyżki oleju

1 cytryna pokrojona w ćwiartki do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wymieszać puree ziemniaczane z posiekanym gotowanym mięsem kurczaka, mieszankę warzywną, posiekaną dymkę, przyprawy i jajko.

Podzielić na 12 porcji i ulepić z każdej kotleta o średnicy ok. 10 cm, obtoczyć w bułce tartej.

Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć placki, aż nabiorą złocistego koloru. W razie potrzeby dodać więcej oleju. Przybrać cytryną i podawać z sałatką z zielonych warzyw albo z kapusty.