Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu - oszczędne danie obiadowe
      2022-05-16
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Kotlety z resztek gotowanych ziemniaków z gotowanym w rosole kurczakiem to irlandzki pomysł na oszczędne danie obiadowe, które pozwala nie wyrzucać niedojedzonych poprzedniego dnia ziemniaków oraz porcji ugotowanego w rosole mięsa drobiowego. W kuchni nic nie powinno się marnować!
SKŁADNIKI
- 450 g zimnego puree ziemniaczanego
 - 350 g ugotowanego kurczaka drobno posiekanego (może być z rosołu)
 - 250 g mrożonej mieszanki warzywnej, rozmrożonej i odsączonej
 - 3 cebulki dymki bez szczypioru, drobno posiekane
 - 1 jajko, lekko rozmącone
 - 1/2 łyżeczki soli
 - świeżo zmielony czarny pieprz
 - 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego rozmarynu
 - 100 g tartej bułki
 - 3 łyżki oleju
 - 1 cytryna pokrojona w ćwiartki do przybrania
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszać puree ziemniaczane z posiekanym gotowanym mięsem kurczaka, mieszankę warzywną, posiekaną dymkę, przyprawy i jajko.
 - Podzielić na 12 porcji i ulepić z każdej kotleta o średnicy ok. 10 cm, obtoczyć w bułce tartej.
 - Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć placki, aż nabiorą złocistego koloru. W razie potrzeby dodać więcej oleju. Przybrać cytryną i podawać z sałatką z zielonych warzyw albo z kapusty.
 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?