Budyń z gotowanej wołowiny

2021-03-29
Budyń z gotowanej wołowiny
Autor: Shutterstock Do wołowego budyniu można wykorzystać mięso wołowe z rosołu.
średni
80 min
4

Kiedy zostanie trochę gotowanej wołowiny z rosołu lub wywaru, można ją wykorzystać do przygotowania pysznego budyniu. Jak zrobić budyń z wołowiny? Oto sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 250 g gotowanej wołowiny
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • pół bułki
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka tartej bułki
  • tłuszcz do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę zmielić w maszynce z drobnym sitkiem. Bułkę namoczyć w mleku.
  • Żółtka utrzeć z masłem, a następnie dodać odciśniętą z mleka bułkę, zmielone mięso, zieleninę i przyprawy, dokładnie rozetrzeć.
  • Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać.
  • Formę budyniowa wysmarować tłuszczem i obsypać bułką. Przełożyć do niej masę i zamknąć. Wstawić do wrzącej wody, sięgającej 1/3 wysokości naczynia.
  • Gotować 45 minut, po wyjęciu z formy polać stopionym masłem. Masę można również zapiec w wysmarowanej tłuszczem formie
  • Podawać z sosem korniszonowym, ogórkowym lub pieczarkowym.