Budyń z gotowanej wołowiny
2021-03-29
średni
80 min
4
Kiedy zostanie trochę gotowanej wołowiny z rosołu lub wywaru, można ją wykorzystać do przygotowania pysznego budyniu. Jak zrobić budyń z wołowiny? Oto sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 250 g gotowanej wołowiny
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- łyżka siekanej natki pietruszki
- pół bułki
- 3 łyżki mleka
- łyżka tartej bułki
- tłuszcz do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę zmielić w maszynce z drobnym sitkiem. Bułkę namoczyć w mleku.
- Żółtka utrzeć z masłem, a następnie dodać odciśniętą z mleka bułkę, zmielone mięso, zieleninę i przyprawy, dokładnie rozetrzeć.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać.
- Formę budyniowa wysmarować tłuszczem i obsypać bułką. Przełożyć do niej masę i zamknąć. Wstawić do wrzącej wody, sięgającej 1/3 wysokości naczynia.
- Gotować 45 minut, po wyjęciu z formy polać stopionym masłem. Masę można również zapiec w wysmarowanej tłuszczem formie
- Podawać z sosem korniszonowym, ogórkowym lub pieczarkowym.