Kotlety z mięsa rosołowego - delikatne, soczyste i bardzo oszczędne!
2023-02-15
łatwy
25 min
4
Kotlety z mięsa rosołowego to niskobudżetowa propozycja na drugie danie. W modnym duchu zero waste, ale nie tylko. Takie kotlety są delikatniejsze, chudsze, a więc zdrowsze niż tradycyjne mielone.
Zupełnie niesłusznie wiele osób uważa mięso z rosołu za niezbyt jadalne. Ugotowane oczywiście oddało do rosołu kolagen i część białka, ale nadal ma sporo wartości odżywczych i jest znacznie zdrowsze od duszonego, o smażonym już nie wspominając. Takie mięso często wykorzystujemy jako farsz do naleśników, pierogów czy krokietów, albo serwujemy jako potrawkę czy w sosie. Można też przygotować z niego pożywne i smaczne kotlety mielone wg naszego przepisu.
SKŁADNIKI
- ok. 250 g mięsa z rosołu
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła czosnkowego
- 2 łyżki ulubionych ziół - pietruszki, koperku, szczypiorku
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso obrać z kości i chrząstek, przepuścić przez maszynkę.
- Cebulę i zioła drobno posiekać, cebulę zeszklić na maśle czosnkowym i wystudzić
- Dodać do mięsa, wsypać posiekane zioła, wbić jajko i dodać 2 łyżki bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem i starannie wymieszać.
- Dłonie zwilżyć wodą i formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki