Kotlety z mięsa rosołowego - delikatne, soczyste i bardzo oszczędne!

Kotlety z mięsa rosołowego - delikatne, soczyste i bardzo oszczędne!
Autor: Shutterstock Kotlety z mięsa rosołowego to świetny sposób na wykorzystanie mięsa z zupy
łatwy
25 min
4

Kotlety z mięsa rosołowego to niskobudżetowa propozycja na drugie danie. W modnym duchu Zero Waste, ale nie tylko. Takie kotlety są delikatniejsze, chudsze, a więc zdrowsze niż tradycyjne mielone.

SKŁADNIKI

  • ok. 250 g mięsa z rosołu
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła czosnkowego
  •  2 łyżki ulubionych ziół - pietruszki, koperku, szczypiorku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso obrać z kości i chrząstek, przepuścić przez maszynkę.
  • Cebulę i zioła drobno posiekać, cebulę zeszklić na maśle czosnkowym i wystudzić
  • Dodać do mięsa, wsypać posiekane zioła, wbić jajko i dodać 2 łyżki bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem i starannie wymieszać.
  • Dłonie zwilżyć wodą i  formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej