Kotlety z mięsa rosołowego – sekret soczystych i pysznych kotletów za grosze!

Kotlety z mięsa rosołowego - delikatne, soczyste i bardzo oszczędne!
Autor: Shutterstock, Shutterstock Kotlety z gotowanego mięsa z rosołu to dobra alternatywa dla klasycznych mielonych
łatwy
25 min
4

Kotlety z mięsa rosołowego to idealne rozwiązanie, gdy chcesz przygotować pyszne drugie danie bez nadwyrężania budżetu. W duchu zero waste, ale nie tylko – te kotlety są nie tylko delikatniejsze i chudsze, ale również zdrowsze niż tradycyjne mielone. Smacznie, oszczędnie i z korzyścią dla zdrowia – brzmi jak plan!

Zupełnie niesłusznie wiele osób uważa mięso z rosołu za niezbyt jadalne. W rzeczywistości, choć podczas gotowania oddaje część kolagenu i białka do bulionu, nadal zachowuje sporo wartości odżywczych. Co więcej, mięso to jest znacznie zdrowsze od mięsa smażonego czy duszonego, ponieważ nie traci swoich cennych składników pod wpływem wysokiej temperatury i tłuszczu. Oprócz tego, jest to doskonałe źródło białka i innych składników mineralnych.

Takie mięso świetnie sprawdza się w wielu daniach – idealnie nadaje się jako farsz do naleśników, pierogów czy krokietów, a także jako składnik potrawek czy dań w sosie. Dzięki swojej strukturze i smaku doskonale komponuje się w różnorodnych przepisach. Warto jednak pamiętać, że mięso z rosołu doskonale nadaje się na bazę do przygotowania smacznych i pożywnych kotletów mielonych, które stanowią zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych kotletów przygotowanych z surowego, bardziej tłustego mięsa, które wymagają dłuższego smażenia. Nasz przepis pozwala wydobyć z tego mięsa pełnię smaku, tworząc danie, które z pewnością zadowoli każdego!

SKŁADNIKI

  • ok. 250 g mięsa z rosołu
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła czosnkowego
  •  2 łyżki ulubionych ziół - pietruszki, koperku, szczypiorku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso obrać z kości i chrząstek, przepuścić przez maszynkę.
  • Cebulę i zioła drobno posiekać, cebulę zeszklić na maśle czosnkowym i wystudzić
  • Dodać do mięsa, wsypać posiekane zioła, wbić jajko i dodać 2 łyżki bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem i starannie wymieszać.
  • Dłonie zwilżyć wodą i  formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej