Kotlety z mięsa rosołowego – sekret soczystych i pysznych kotletów za grosze!

Kotlety z mięsa rosołowego to idealne rozwiązanie, gdy chcesz przygotować pyszne drugie danie bez nadwyrężania budżetu. W duchu zero waste, ale nie tylko – te kotlety są nie tylko delikatniejsze i chudsze, ale również zdrowsze niż tradycyjne mielone. Smacznie, oszczędnie i z korzyścią dla zdrowia – brzmi jak plan!
Zupełnie niesłusznie wiele osób uważa mięso z rosołu za niezbyt jadalne. W rzeczywistości, choć podczas gotowania oddaje część kolagenu i białka do bulionu, nadal zachowuje sporo wartości odżywczych. Co więcej, mięso to jest znacznie zdrowsze od mięsa smażonego czy duszonego, ponieważ nie traci swoich cennych składników pod wpływem wysokiej temperatury i tłuszczu. Oprócz tego, jest to doskonałe źródło białka i innych składników mineralnych.
Takie mięso świetnie sprawdza się w wielu daniach – idealnie nadaje się jako farsz do naleśników, pierogów czy krokietów, a także jako składnik potrawek czy dań w sosie. Dzięki swojej strukturze i smaku doskonale komponuje się w różnorodnych przepisach. Warto jednak pamiętać, że mięso z rosołu doskonale nadaje się na bazę do przygotowania smacznych i pożywnych kotletów mielonych, które stanowią zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych kotletów przygotowanych z surowego, bardziej tłustego mięsa, które wymagają dłuższego smażenia. Nasz przepis pozwala wydobyć z tego mięsa pełnię smaku, tworząc danie, które z pewnością zadowoli każdego!
SKŁADNIKI
- ok. 250 g mięsa z rosołu
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła czosnkowego
- 2 łyżki ulubionych ziół - pietruszki, koperku, szczypiorku
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso obrać z kości i chrząstek, przepuścić przez maszynkę.
- Cebulę i zioła drobno posiekać, cebulę zeszklić na maśle czosnkowym i wystudzić
- Dodać do mięsa, wsypać posiekane zioła, wbić jajko i dodać 2 łyżki bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem i starannie wymieszać.
- Dłonie zwilżyć wodą i formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.