Dietetyczny pasztet drobiowy bez pieczenia - delikatny i bardzo łatwy do przygotowania
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Dietetyczny pasztet drobiowy bez pieczenia przygotowuje się niezwykle łatwo. To niedrogie i bardzo delikatne smarowidło do chleba, które mogą z powodzeniem jeść osoby na diecie - jest gotowane i nietłuste. Smak pasztetu zależy od doboru przypraw - dlatego za każdym razem możemy otrzymać danie o nieco innym smaku. Pasztet doskonale smakuje z borówkami lub kiszonymi ogórkami.
SKŁADNIKI
- 1 kurczak
 - 1 duża cebula
 - 1 duża marchew
 - kilka listków laurowych
 - kilkanaście ziarenek pieprzu czarnego
 - kilka ziarenek ziela angielskiego
 - 30 g żelatyny lub 20 g agaru
 - 300 ml wywaru z kurczaka
 - sól i ulubione zioła i przyprawy
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka włożyć do wrzątku z dodatkiem liści laurowych, pieprzu i ziela angielskiego. Cebulę i marchew obrać, dodać do kurczaka i ugotować wszystko do miękkości.
 - Mięso i warzywa przecedzić, zachowując 300 ml wywaru.
 - Mięso obrać ze skóry i kości i wystudzić. Wystudzone mięso, marchew i cebulę zblendować. Dodać sól i ulubione przyprawy.
 - Wywar podgrzać, dodać agar-agar i zagotować, gotować przez około 2 minuty. Jeśli zamiast agaru użyta ma być żelatyna wywar podgrzewać cały czas mieszając, do rozpuszczenia się żelatyny, jednak nie dopuszczając do zagotowania.
 - Wywaru z agarem lub żelatyną wlać do zblendowanego kurczaka i wszystko razem ponownie wymieszać blenderem na gładką masę.
 - Gotową masę przelać do foremki, najlepiej silikonowej albo do słoików, wystudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.