Dietetyczny pasztet drobiowy bez pieczenia - delikatny i bardzo łatwy do przygotowania
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Dietetyczny pasztet drobiowy bez pieczenia przygotowuje się niezwykle łatwo. To niedrogie i bardzo delikatne smarowidło do chleba, które mogą z powodzeniem jeść osoby na diecie - jest gotowane i nietłuste. Smak pasztetu zależy od doboru przypraw - dlatego za każdym razem możemy otrzymać danie o nieco innym smaku. Pasztet doskonale smakuje z borówkami lub kiszonymi ogórkami.
SKŁADNIKI
- 1 kurczak
- 1 duża cebula
- 1 duża marchew
- kilka listków laurowych
- kilkanaście ziarenek pieprzu czarnego
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 30 g żelatyny lub 20 g agaru
- 300 ml wywaru z kurczaka
- sól i ulubione zioła i przyprawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka włożyć do wrzątku z dodatkiem liści laurowych, pieprzu i ziela angielskiego. Cebulę i marchew obrać, dodać do kurczaka i ugotować wszystko do miękkości.
- Mięso i warzywa przecedzić, zachowując 300 ml wywaru.
- Mięso obrać ze skóry i kości i wystudzić. Wystudzone mięso, marchew i cebulę zblendować. Dodać sól i ulubione przyprawy.
- Wywar podgrzać, dodać agar-agar i zagotować, gotować przez około 2 minuty. Jeśli zamiast agaru użyta ma być żelatyna wywar podgrzewać cały czas mieszając, do rozpuszczenia się żelatyny, jednak nie dopuszczając do zagotowania.
- Wywaru z agarem lub żelatyną wlać do zblendowanego kurczaka i wszystko razem ponownie wymieszać blenderem na gładką masę.
- Gotową masę przelać do foremki, najlepiej silikonowej albo do słoików, wystudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.