Dietetyczny pasztet drobiowy bez pieczenia - delikatny i bardzo łatwy do przygotowania

Dietetyczny pasztet drobiowy bez pieczenia - delikatny i bardzo łatwy do przygotowania
Autor: Shutterstock Dietetyczny pasztet  drobiowy z gotowanego mięsa kurczaka nie zaszkodzi nawet osobom na diecie.
łatwy
40 min
4

Dietetyczny pasztet drobiowy bez pieczenia przygotowuje się niezwykle łatwo. To niedrogie i bardzo delikatne smarowidło do chleba, które mogą z powodzeniem jeść osoby na diecie - jest gotowane i nietłuste. Smak pasztetu zależy od doboru przypraw - dlatego za każdym razem możemy otrzymać danie o nieco innym smaku. Pasztet doskonale smakuje z borówkami lub kiszonymi ogórkami.

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • kilka listków laurowych
  • kilkanaście ziarenek pieprzu czarnego
  • kilka  ziarenek ziela angielskiego
  • 30 g  żelatyny lub 20 g agaru
  • 300 ml wywaru z kurczaka 
  • sól i  ulubione zioła i przyprawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka włożyć do wrzątku z dodatkiem liści laurowych, pieprzu i ziela angielskiego. Cebulę i marchew obrać, dodać do kurczaka i ugotować wszystko do miękkości.
  • Mięso i warzywa  przecedzić, zachowując 300 ml wywaru.
  • Mięso obrać ze skóry i kości i wystudzić. Wystudzone mięso, marchew i cebulę zblendować. Dodać sól i ulubione przyprawy.
  • Wywar podgrzać, dodać agar-agar i zagotować, gotować przez około 2 minuty. Jeśli zamiast agaru użyta ma być żelatyna wywar podgrzewać cały czas mieszając, do rozpuszczenia się żelatyny, jednak nie dopuszczając do zagotowania.
  • Wywaru z agarem lub żelatyną wlać do zblendowanego kurczaka i wszystko razem ponownie wymieszać blenderem na gładką masę.
  • Gotową masę przelać do foremki, najlepiej silikonowej albo do słoików, wystudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.