Sałatka z gotowanego mięsa z rosołu, świeżych ogórków i marynowanych pieczarek
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sałatka z gotowanego mięsa, świeżych ogórków i marynowanych pieczarek to sprytny sposób na zużycie wołowego mięsa z rosołu. Szczególnie latem, gdy gotujemy rosół, wygotowane wołowe mięso lepiej przeznaczyć na sałatkę, niż na nadzienie do naleśników lub pasztecików. Można również użyć innego gotowanego mięsa, a także wędliny.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250-300 g gotowanego mięsa wołowego z rosołu
- 200 g marynowanych pieczarek
- 250 g świeżego ogórka
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 pęczka koperku
- 100 ml majonezu
- 50 ml jogurtu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w kostkę.
- Pieczarki pokroić na plasterki.
- Ogórek pokroić na grube plasterki, a te na ćwiartki.
- Jajka pokroić w kostkę.
- Koperek posiekać.
- Majonez wymieszać z jogurtem, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- W misce wymieszać wszystkie składniki, polać majonezem i ponownie wymieszać. Ostawić do lodówki na 30 minut.
- Podawać ze świeżym chlebem.