Sałatka z gotowanego mięsa z rosołu, świeżych ogórków i marynowanych pieczarek

2021-03-29
Sałatka z gotowanego mięsa, świeżych ogórków i marynowanych pieczarek
Autor: Shutterstock Pyszna mięsna sałatka ze świeżym ogórkiem i marynowanymi pieczarkami
łatwy
30 min
4

Sałatka z gotowanego mięsa, świeżych ogórków i marynowanych pieczarek to sprytny sposób na zużycie wołowego mięsa z rosołu. Szczególnie latem, gdy gotujemy rosół, wygotowane wołowe mięso lepiej przeznaczyć na sałatkę, niż na nadzienie do naleśników lub pasztecików. Można również użyć innego gotowanego mięsa, a także wędliny. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250-300 g gotowanego mięsa wołowego z rosołu
  • 200 g marynowanych pieczarek
  • 250 g świeżego ogórka
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 pęczka koperku
  • 100 ml majonezu
  • 50 ml jogurtu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w kostkę.
  • Pieczarki pokroić na plasterki. 
  • Ogórek pokroić na grube plasterki, a te na ćwiartki.
  • Jajka pokroić w kostkę. 
  • Koperek posiekać. 
  • Majonez wymieszać z jogurtem, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  • W misce wymieszać wszystkie składniki, polać majonezem i ponownie wymieszać. Ostawić do lodówki na 30 minut.
  • Podawać ze świeżym chlebem.