Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami
2021-10-15
łatwy
30 min
4
Pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami to doskonały sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu czy wywaru do zupy. Uszlachetnione dodającymi mu smaku i elegancji składnikami zmienia się w delikatny i wykwintny dodatek do pieczywa.
SKŁADNIKI
- 200 g gotowanego mięsa kurczaka
- 1 cebula
- 100 g serka kanapkowego naturalnego
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki sezamu
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- olej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane mięso zemleć w maszynce, stosując sitko o średnich oczkach.
- Cebulę pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Wymieszać z mielonym mięsem
- Masę mięsną połączyć z serkiem oraz jogurtem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Orzechy drobno posiekać lub rozdrobnić w blenderze. Sezam uprażyć na suchej patelni, aż nabierze lekko złotego koloru.
- Dodać orzechy i sezam do masy, doprać solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne