Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami

2021-10-15
Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami
Autor: Shutterstock Gotowane w rosole lub wywarze mięso z kurczaka możesz wykorzystać do przygotowania prostego i pysznego smarowidła do chleba
łatwy
30 min
4

Pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami to doskonały sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu czy wywaru do zupy. Uszlachetnione dodającymi mu smaku i elegancji składnikami zmienia się w delikatny i wykwintny dodatek do pieczywa.

SKŁADNIKI

  • 200 g gotowanego mięsa kurczaka
  • 1 cebula
  • 100 g serka kanapkowego naturalnego
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • olej
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane mięso zemleć w maszynce, stosując sitko o średnich oczkach.
  • Cebulę pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Wymieszać z mielonym mięsem
  • Masę mięsną połączyć z serkiem oraz jogurtem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Orzechy  drobno posiekać lub rozdrobnić w blenderze. Sezam uprażyć na suchej patelni, aż nabierze lekko złotego koloru.
  • Dodać orzechy i sezam do masy, doprać solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne