Nocne ciasto drożdżowe bez zagniatania z owocami: przepis Moniki Goździalskiej
Jak ugotować rosół wołowy? Przepis krok po kroku
Jak ugotować rosół wołowy? Przepis krok po kroku
Rosół wołowy podany z makaronem to pyszna niedzielna zupa. To także idealna baza do innych zup i sosów
Jak ugotować rosół wołowy? Przepis krok po kroku
Składniki:
800-1000 g wołowiny z kością, np. szponder
2 cebule
3 ząbki czosnku
4-6 marchewek
1 pietruszka
kawałek selera bulwiastego
kawałek kapusty białej lub włoskiej
1 pęczek natki pietruszki
10 ziarenek pieprzu
10 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
sól
Jak ugotować rosół wołowy? Przepis krok po kroku
Cebule podpiec na ogniu lub w piekarniku.
Pozostałe warzywa obrać i pokroić na grube kawałki.
Warzywa włożyć do garnka razem z natką pietruszki
Jak ugotować rosół wołowy? Przepis krok po kroku
Dodać pieprz w ziarnach
Jak ugotować rosół wołowy? Przepis krok po kroku
Dodać ziarna ziela angielskiego
Jak ugotować rosół wołowy? Przepis krok po kroku
I liście laurowe
Jak ugotować rosół wołowy? Przepis krok po kroku
Mięso zalać zimną woda w ilości około 2,5 l. Zagotować, ewentualnie usunąć szumowiny, ale nie jest to konieczne.
Szumowiny to frakcje białek krwi, które ścinają się pod wpływem ciepła. Nie jest to brud.
Jak ugotować rosół wołowy? Przepis krok po kroku
Gotować na małym ogniu 3 godziny
Jak ugotować rosół wołowy? Przepis krok po kroku
Rosół przed podaniem osolić, a następnie przecedzić. Gotowe!