Paszteciki z mięsem - idealny dodatek do barszczu. Świetny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa

Paszteciki z mięsem - idealny dodatek do barszczu. Świetny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa
Autor: Shutterstock Paszteciki z mięsem to świetny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu - warto zebrać kilka porcji mięsa i  przygotować z nich paszteciki.
łatwy
45 min
4

Paszteciki z mięsem to  doskonały dodatek do czystych zup - barszczu czy bulionu. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest  trudne, a na  dodatek  na farsz można wykorzystać mięso, na którym wcześniej gotowaliśmy zupy. Paszteciki są nie tylko pyszne, ale też niedrogie.

Ciasto z tego przepisu możemy oczywiście nadziać nie tylko mięsem, ale także kapustą z grzybami, samymi grzybami przesmażonymi z cebulką, szpinakiem, farszem z soczewicy. Przepis mogą więc, po modyfikacji, wykorzystać także wegetarianie. A i osoby jedzące mięso mogą od razu przygotować 2 rodzaje farszu - mięsny i bezmięsny - by mieć na wszelki wypadek coś dla osób na diecie bezmięsnej.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 4 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki śmietany gęstej 18% (około 100 g),
  • 125 g masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko+1 łyżka mleka – do posmarowania pasztecików,
  • FARSZ: 700 g mięsa gotowanego mieszanego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ugotowana marchewka,
  • bulion lub woda,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1-2 łyżeczki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju. Ugotowane mięso oddzielamy ewentualnie od kości.
  • Następnie mięso, cebulę i marchewkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz jest suchy to dodajemy ciepłego bulionu lub wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier i sól. Dodajemy masło i siekamy wszystko nożem. Dodajemy pokruszone drożdże i chwilkę siekamy do połączenia. Kolejno dodajemy całe jajka i żółtka oraz śmietanę. Jeszcze chwilkę siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto.
  • Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 3 mm. Na prostokącie układamy porcję farszu, przykrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy łączenia.
  • Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim paszteciki  tuż przed pieczeniem. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach (do zarumienienia).
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej