Paszteciki z mięsem - idealny dodatek do barszczu. Świetny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa
2021-12-13
łatwy
45 min
4
Paszteciki z mięsem to doskonały dodatek do czystych zup - barszczu czy bulionu. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest trudne, a na dodatek na farsz można wykorzystać mięso, na którym wcześniej gotowaliśmy zupy. Paszteciki są nie tylko pyszne, ale też niedrogie.
Ciasto z tego przepisu możemy oczywiście nadziać nie tylko mięsem, ale także kapustą z grzybami, samymi grzybami przesmażonymi z cebulką, szpinakiem, farszem z soczewicy. Przepis mogą więc, po modyfikacji, wykorzystać także wegetarianie. A i osoby jedzące mięso mogą od razu przygotować 2 rodzaje farszu - mięsny i bezmięsny - by mieć na wszelki wypadek coś dla osób na diecie bezmięsnej.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki,
- 50 g świeżych drożdży,
- 4 żółtka,
- 2 jajka,
- 4 łyżki śmietany gęstej 18% (około 100 g),
- 125 g masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 1 jajko+1 łyżka mleka – do posmarowania pasztecików,
- FARSZ: 700 g mięsa gotowanego mieszanego,
- 1 duża cebula,
- 1 ugotowana marchewka,
- bulion lub woda,
- sól,
- pieprz,
- 1-2 łyżeczki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju. Ugotowane mięso oddzielamy ewentualnie od kości.
- Następnie mięso, cebulę i marchewkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz jest suchy to dodajemy ciepłego bulionu lub wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier i sól. Dodajemy masło i siekamy wszystko nożem. Dodajemy pokruszone drożdże i chwilkę siekamy do połączenia. Kolejno dodajemy całe jajka i żółtka oraz śmietanę. Jeszcze chwilkę siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto.
- Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 3 mm. Na prostokącie układamy porcję farszu, przykrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy łączenia.
- Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim paszteciki tuż przed pieczeniem. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach (do zarumienienia).
Sekret idealnego ciasta drożdżowego