Naleśniki z mięsem z rosołu: przepis na sprytne danie obiadowe
Naleśniki z mięsem z rosołu są pyszne. W dodatku to bardzo pomysłowy sposób na zagospodarowanie resztek wygotowanego mięsa z rosołu. Gotowane mięso nadal ma wartości odżywcze i grzechem byłoby wyrzucać je do śmieci. Naleśniki z gotowanym mięsem można podsmażyć, smażyć panierowane w jajku i tartej bułce lub zapiec w piekarniku. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI
- Ciasto na naleśniki:
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 4 łyżki stopionego masła
- Na farsz mięsny:
- 300 g mięsa z rosołu, obranego z kości i chrząstek (kurczaka, perliczki, kaczki lub wołowego)
- 1 ugotowana marchewka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 3-5 łyżek rosołu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, zmielonej
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, zmielonego
- 1/4 łyżeczki soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka zmiksować z solą, następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać na jednorodną masę.
- Dolewać porcjami mleko i wodę gazowaną, wciąż miksując.
- Na koniec dodać stopione i przestudzone masło, ponownie wymieszać.
- Odstawić na 30 minut.
- Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni tylko z jednej strony. Odłożyć. Z tej porcji powinno wyjść około 15 naleśników.
- Mięso i warzywa zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić w malakserze.
- Do zmielonego mięsa dodać bułkę tartą, jajko, przyprawy i wymieszać na jednorodną masę. Gdyby masa była zbyt sucha dodać 3-5 łyżek rosołu i ponownie wymieszać.
- Mięsnym farszem nadziać naleśniki i zwinąć w ruloniki.
- Zrumienić na rozgrzanym oleju.
Wytrawny farsz do naleśników
Naleśniki są perfekcyjną bazą dla farszy z dodatkiem sera. Inny charakter będą miały z twarogiem i pikantną rukolą, jeszcze inne wcielenie w towarzystwie słonej fety.
Polecamy przepis na:
Buraczkowe naleśniki z twarogiem i rukolą
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Nie zaskoczy was i to skojarzenie wędzony ser i twaróg, czyli „ruskie” nadzienie do naleśników.
Polecamy przepis na:
Naleśniki z nadzieniem „ruskim”
Naleśniki idealnie komponują się z wyrazistymi i łatwo dostępnymi rybami: łososiem i tuńczykiem.
Polecamy przepis na:
Naleśniki z łososiem i szpinakiem
W naszym zestawieniu nie może zabraknąć pełnych smaku sycących naleśników z mięsem. Do naleśników pysznie pasuję mięso drobiowe i wieprzowe.
Polecamy przepisy na:
Naleśniki z kurczakiem i groszkiem
Naleśniki z kebabem z kurczaka
Soczysta wieprzowina i naleśniki to połączenie idealne.
Polecamy przepisy na:
Oszczędne naleśniki z mięsem mielonym i ryżem
Naleśniki z mięsem mielonym, serem i pomidorami
Z naleśnikami można także zaszaleć i spróbować niekonwencjonalnych połączeń z kuchni innych narodów.
Polecamy przepisy na:
Naleśniki z nadzieniem z wątróbki
Niewiele osób wie, że słynne meksykańskie burritos przygotowuje się z pszennych placków, czyli naleśników, bogato nadziewanych farszem z mięsa i fasoli.
Polecamy przepis na:
Meksykańskie naleśniki z mięsem i fasolą, czyli burritos
A to przecież jeszcze nie wszystko. Jednak po takim przygotowaniu, każdy może dopisać ciąg dalszy naleśnikowej historii, eksperymentując z nadzieniami do wybornych naleśników.