Krokiety z nadzieniem z wątróbki: paszteciki w cieście naleśnikowym

2021-03-29
Krokiety z nadzieniem z wątróbki: paszteciki w cieście naleśnikowym
Autor: thinkstockphotos.com Krokiety z nadzieniem z wątróbki to pyszna przekąska. 
łatwy
20 min
4

Krokiety zawsze cieszą się powodzeniem. Można je podać jako samodzielne danie obiadowe, przekąskę lub dodatek do zupy. Krokiety z nadzieniem z wątróbki wieprzowej pasują do czerwonego barszczu. Nadzienie z wątróbki jest bardzo pasztetowe. Zasmakują w nim wasi goście, gdy podacie krokiety z nadzieniem z wątróbki do czerwonego wina. To ekonomiczna przekąską dla wielbicieli naleśników w każdym wieku. 

Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

SKŁADNIKI

  • 12 naleśników
  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 jaja
  • 100 g tartej bułki
  • do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1  łyżka masła do obsmażenia krokietów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę namoczyć w mleku przez 1 godzinę. 
  • Naleśniki przygotować według Przepisu na idealne naleśniki
  • Wątróbkę posiekać lub przepuścić przez maszynkę lub rozdrobnić w malakserze.
  • Na rozgrzane masło dodać wątróbkę, zamieszać, nie smażyć, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Jaja rozdzielić. Białka ubić.
  • Żółtka dodać do masy wątróbkowej, wymieszać, dodać pianę z białek i tartą bułkę, ponownie wymieszać. 
  • Nakładać farsz na naleśniki, zwijać jak koperty w zgrabne krokiety.
  • Usmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Podawać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do czerwonego barszczu. 
  •