Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Naleśniki można podać na 1001 sposobów, wszystko zależy od waszej fantazji. 

Naleśniki świetnie komponują się z różnymi farszami. Mogą być podstawą dań zarówno na słodko, czy wytrawnie. Ostateczny smak zależy od farszu, jaki użyjemy. A możliwości jest wiele. Jak farsz do naleśników? Oto nasze propozycje.

Słodki farsz do naleśników

Naleśniki smakują doskonale z ulubionym dżemem. Wypróbujcie również rosyjski patent i podajcie naleśniki prosto z patelni z tłustą śmietaną, konfiturą brzoskwiniową i topionym masłem. 

Naleśniki i twarożek to również niezmiennie przebojowa kompozycja. Najbardziej zmysłowe połączenie to cienki naleśnik, delikatne mascarpone i świeże truskawki. 

Polecamy przepis na:

Naleśniki z mascarpone i świeżymi truskawkami

Naleśniki z tradycyjnym twarożkiem i truskawkami

Jeśli chcecie, by wasze naleśniki były wyjątkowym deserem podajcie je z czekoladą, bitą śmietaną i owocami jagodowymi. Jeszcze lepsze mogą być tylko naleśniki z nadzieniem sernikowym i ulubioną czekoladą.

Polecamy przepis na:

Naleśniki czekoladowe z bitą śmietaną i owocami jagodowymi

Naleśniki z sernikiem i czekoladą

Farsz do naleśników na słono

Naleśniki wypełnione wytrawnym farszem mogą stać się wyśmienitym posiłkiem południowym, jak i wieczornym. Zacznijmy od farszy warzywnych, które wzbogacone o dodatek skrobi lub roślinnych białek zamieniają się w pożywne danie na ciepło dla całej rodziny. 

Polecamy przepis na:

Naleśniki z puree z warzyw

Naleśniki z kremem porowym

Naleśniki z soczewicą i grzybami mun

Puszyste, dobrze wysmażone naleśniki to naturalna baza dla farszów grzybowych. Można wykorzystać pieczarki, grzyby hodowlane lub aromatyczne grzyby leśne.

Polecamy przepis na:

Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z grzybami

Naleśniki z kapustą kiszoną i grzybami

Pikantny farsz do naleśników

Naleśniki są perfekcyjną bazą dla farszy z dodatkiem sera. Inny charakter będą miały z twarogiem i pikantną rukolą, jeszcze inne wcielenie w towarzystwie słonej fety.

Polecamy przepis na:

Buraczkowe naleśniki z twarogiem i rukolą

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Nie zaskoczy was i to skojarzenie wędzony ser i twaróg, czyli „ruskie” nadzienie do naleśników.

Polecamy przepis na:

Naleśniki z nadzieniem „ruskim”

Naleśniki idealnie komponują się z wyrazistymi i łatwo dostępnymi rybami: łososiem i tuńczykiem.

Polecamy przepis na:

Naleśniki z łososiem i szpinakiem

Naleśniki z tuńczykiem

W naszym zestawieniu nie może zabraknąć pełnych smaku sycących naleśników z mięsem. Do naleśników pysznie pasuję mięso drobiowe i wieprzowe. 

Polecamy przepisy na:

Naleśniki z kurczakiem i groszkiem

Naleśniki z kebabem z kurczaka   

Soczysta wieprzowina i naleśniki to połączenie idealne. 

Polecamy przepisy na:

Oszczędne naleśniki z mięsem mielonym i ryżem

Naleśniki z mięsem mielonym, serem i pomidorami

Z naleśnikami można także zaszaleć i spróbować niekonwencjonalnych połączeń z kuchni innych narodów.

Polecamy przepisy na:

Naleśniki z nadzieniem z wątróbki

Ukraiński tort wątróbkowy 

Niewiele osób wie, że słynne meksykańskie burritos przygotowuje się z pszennych placków, czyli naleśników, bogato nadziewanych farszem z mięsa i fasoli. 

Polecamy przepis na:

Meksykańskie naleśniki z mięsem i fasolą, czyli burritos

A to przecież jeszcze nie wszystko. Jednak po takim przygotowaniu, każdy może dopisać ciąg dalszy naleśnikowej historii, eksperymentując z nadzieniami do wybornych naleśników. 

Ocena: 4,3