Krokiety z nadzieniem z wątróbki: przepis na naleśniki z wątróbką [WIDEO+GALERIA+QUIZ]

Krokiety z nadzieniem z wątróbki: przepis na naleśniki z wątróbką [WIDEO+GALERIA+QUIZ]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Krokiety z nadzieniem z wątróbki to pyszna przekąska. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krokiety zawsze cieszą się powodzeniem. Można je podać jako samodzielne danie obiadowe, przekąskę lub dodatek do zupy. Krokiety z nadzieniem z wątróbki wieprzowej pasują do czerwonego barszczu. Nadzienie z wątróbki jest bardzo pasztetowe. Zasmakują w nim wasi goście, gdy podacie krokiety z nadzieniem z wątróbki do czerwonego wina. To ekonomiczna przekąską dla wielbicieli naleśników w każdym wieku. 

Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

Składniki

  • 12 naleśników

  • 500 g wątróbki wieprzowej

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łyżki masła

  • 2 jaja

  • 100 g tartej bułki

  • do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

  • 1  łyżka masła do obsmażenia krokietów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbkę namoczyć w mleku przez 1 godzinę. 

  • Naleśniki przygotować według Przepisu na idealne naleśniki

  • Wątróbkę posiekać lub przepuścić przez maszynkę lub rozdrobnić w malakserze.

  • Na rozgrzane masło dodać wątróbkę, zamieszać, nie smażyć, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • Jaja rozdzielić. Białka ubić.

  • Żółtka dodać do masy wątróbkowej, wymieszać, dodać pianę z białek i tartą bułkę, ponownie wymieszać. 

  • Nakładać farsz na naleśniki, zwijać jak koperty w zgrabne krokiety.

  • Usmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Podawać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do czerwonego barszczu. 

  •  

Ocena: 3