Zrobiłam naleśniki pod beszamelem według przepisu Ewy Wachowicz. Rodzina wciąż prosi o taki obiad

naleśniki pod beszamelem Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Tak Ewa Wachowicz robi pyszne naleśniki pod beszamelem. Jej przepis jest genialny pod każdym względem.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Naleśniki to klasyka polskiej kuchni. Są pyszne, uniwersalne i można nadziewać je różnymi składnikami. Świetny przepis na wyśmienite naleśniki pod beszamelem ma Ewa Wachowicz. Ich przygotowanie wymaga nieco pracy, ale wrażenia smakowe są po prostu obłędne. Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz robi pełne smaku naleśniki zapiekane pod sosem beszamelowym.

Z czego Ewa Wachowicz robi naleśniki pod beszamelem?

Przepisy Ewy Wachowicz cieszą się sporą popularnością. Jej prosty przepis na wyśmienite naleśniki zapiekane pod sosem beszamelowym zachwyca pod każdym względem. Ewa wykorzystuje łatwo dostępne składniki, które są w sklepach przez cały rok. Właśnie dlatego to znakomite danie sprawdzi się na co dzień i od święta bez względu na to, czy jest lato, czy zima.

Lista produktów, które niezbędne są do przyrządzenia znakomitych naleśników zapiekanych pod sosem beszamelowym została podzielona na trzy części. Dzięki temu zakupy i przygotowanie są o wiele łatwiejsze. Co jest więc potrzebne, aby zrobić pełne smaku i aromatu naleśniki pod beszamelem według przepisu Ewy Wachowicz?

  • składniki do naleśników – mąka pszenna, mleko, woda gazowana, jajka, sól, masło klarowane do smażenia
  • składniki do sosu beszamelowego – mleko, masło, mąka, ser żółty, gałka muszkatołowa
  • składniki do farszu – mrożony szpinak, czosnek, grecki ser feta, masło, przyprawy

Jak Ewa Wachowicz robi naleśniki pod beszamelem?

Przepis Miss Polski na wyśmienite naleśniki z sosem beszamelowym z piekarnika nie jest trudny. Na przygotowanie warto zarezerwować sobie trochę więcej czasu. Danie przyrządza się w kilku etapach. Postępując według przepisu Ewy, naleśniki wypełnione smakowitym farszem na pewno się udadzą.

Jak więc zrobić pełne smaku i aromatu naleśniki zapiekane pod sosem beszamelowym, tak jak Ewa Wachowicz? Wystarczy trzymać się przepisu Miss Polski i stosować się do wszystkich zaleceń.

  • 1. etap – przygotowanie ciasta na naleśniki
  • 2. etap – usmażenie naleśników
  • 3. etap – przygotowanie farszu
  • 4. etap – zwinięcie naleśników z farszem i ułożenie w formie do zapiekania
  • 5. etap – przygotowanie sosu beszamelowego
  • 6. etap – zapieczenie naleśników pod beszamelem w piekarniku

Jak długo zapiekać naleśniki pod beszamelem?

Przepis Ewy Wachowicz na wyśmienite naleśniki pod beszamelem nie jest skomplikowany. Danie zapieka się w piekarniku. Formę należy wstawić do nagrzanego wcześniej pieca. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Naleśniki pod sosem beszamelowym piecze się przez 25 minut. Tyle czasu wystarczy, aby danie idealnie się zapiekło.

SKŁADNIKI

  • Naleśniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • masło klarowane do smażenia

  • beszamel:
  • 2 szklanki mleka
  • garść startego żółtego sera
    2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej

  • farsz:
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 200 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wbić jajka i doprawić solą. Roztrzepać widelcem.
  • Stopniowo wsypywać mąkę i wlewać mleko. Miksować do połączenia składników.
  • Ciasto naleśnikowe odstawić na 30 minut, aby odpoczęło.
  • Na patelni roztopić masło klarowane i smażyć na nim porcje ciasta, formując cienkie naleśniki.
  • Przygotować farsz. Na patelni roztopić masło i smażyć na nim posiekany czosnek. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć, aż woda całkowicie odparuje. Dodać pokruszony ser feta i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Farsz nakładać na naleśniki i zwinąć jak krokiety. Ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej masłem.
  • Przygotować sos beszamelowy. W rondelku roztopić masło i wsypać mąkę. Energicznie wymieszać, aby nie było grudek. Wlać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować. Rondelek zestawić z ognia i wsypać starty żółty ser. Mieszać, aż się roztopi.
  • Naleśniki polać sosem beszamelowym.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Podawać na obiad z ulubioną surówką.
Sos beszamelowy: jak zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej