Nie mleko, nie maślanka. Najlepsze naleśniki robię tylko z tym niedrogim składnikiem

naleśniki jogurtowe
Autor: Shutterstock Zamiast mleka dodaj ten składnik. Naleśniki jogurtowe są łatwe i smakują wybornie!
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Naleśniki na słodko to pomysł na doskonałe śniadanie, smaczny deser lub oryginalną przekąskę. Ten przepis nieco różni się od klasycznej receptury. Do ciasta naleśnikowego zamiast mleka dodaje się zupełnie inny składnik, dzięki któremu smakują wyśmienicie. Naleśniki jogurtowe to nowość, która właśnie podbija polskie kuchnie. Oto prosty i szybki przepis na naleśniki na jogurcie naturalnym.

Czy można zrobić naleśniki z jogurtu naturalnego?

Jeżeli zastanawiacie się, czy do naleśników można dodać jogurt zamiast mleka, odpowiedź znajdziecie w tym prostym przepisie. Przygotowanie jogurtowego ciasta na naleśniki nie jest trudne i przypomina tradycyjną recepturę. Naleśniki z dodatkiem jogurtu naturalnego są puszyste i nieco grubsze. Są miękkie i mają lekko słodki smak. Najlepiej więc komponują się z owocami, dżemami i słodkimi twarożkami.

Z czego zrobić naleśniki jogurtowe?

Aby usmażyć furę delikatnie słodkich naleśników według tego przepisu, należy zaopatrzyć się w kilka podstawowych produktów. Lista składników nie jest długa, a niezbędne artykuły spożywcze można kupić w mniejszych i większych sklepach. Są do kupienia przez cały rok. Być może macie je wszystkie w domu, więc nawet wyjście na zakupy nie będzie konieczne.

Co jest potrzebne, aby usmażyć domowe naleśniki bez mleka? Na liście składników znalazło się sześć produktów oraz olej do smażenia.

  • składniki suche – mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia
  • składniki mokre – jajka, jogurt naturalny, woda gazowana

Jak zrobić naleśniki jogurtowe?

Przepis na pełne smaku domowe naleśniki jogurtowe nie jest trudny. Przygotowanie przebiega tak samo jak w klasycznych przepisach. Jak więc usmażyć naleśniki jogurtowe na patelni? Wystarczy wybrać ten prosty przepis i w ciągu pół godziny cieszyć się wybornym smakiem domowych naleśników na jogurcie naturalnym.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta naleśnikowego z dodatkiem jogurtu i odstawienie go na kwadrans, aby odpoczęło. Dzięki odpoczynkowi mąka napęcznieje, a ciasto stanie się elastyczne. Naleśniki z wypoczętego ciasta łatwiej się też smaży. Następnie rozgrzewa się na patelni odrobinę oleju i smaży ciasto, formując naleśniki. Gotowe!

SKŁADNIKI

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki wody gazowanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia. Wbić jajka i wlać wodę gazowaną oraz jogurt naturalny. Składniki zmiksować, aż połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, formując w miarę cienkie naleśniki. Smażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
  • Podawać ze świeżymi sezonowymi owocami, bitą śmietaną lub słodkim twarożkiem.
Beszamel: Jogurt naturalny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej