Zamieniłam mąkę pszenną na tę z komosy ryżowej. Naleśniki wyszły niesamowite

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszne naleśniki bez glutenu? Wcale nie muszą być trudne do przygotowania! Naleśniki z komosą ryżową przygotujemy w kilka chwil, a nie są w niczym gorsze od tradycyjnych. Wystarczy kilka składników, by móc się rozkoszować tymi bezglutenowymi pysznościami.
Jak zrobić naleśniki bez glutenu? Pomoże w tym ta mąka
Bezglutenowe naleśniki to świetny pomysł na śniadanie nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu. Są proste do przygotowania, a smakują wyśmienicie. Wystarczy dosłownie kilka składników, by móc się nimi rozkoszować, a nie będą smakować specjalnie inaczej od tradycyjnych.
Warto również zaznaczyć, że komosa ryżowa jest składnikiem, który warto wprowadzić do swojej diety ze względu na jej właściwości zdrowotne. Jest to bowiem naturalne źródło białka, błonnika, witamin i minerałów takich jak magnez, cynk i fosfor. Co więcej, zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe.
Mąkę z komosy ryżowej można bez problemu kupić w niektórych sklepach lub też w internecie. Za kilogram takiej mąki nie powinniśmy zapłacić więcej niż 20 złotych. Jeśli jednak chcemy, możemy również samodzielnie przygotować taką mąkę. Wystarczy, że zmielimy komosę ryżową w młynku do kawy lub młynku do zboża.
Naleśniki z komosą ryżową to świetny pomysł na zdrowe śniadanie, bez grama glutenu. Rozkoszuj się tym, co lubisz bez strachu czy wyrzeczeń.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki z komosy ryżowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 szklanka napoju roślinnego
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce.
- W osobnej misce łączymy ze sobą napój roślinny, jajka, miód i rozpuszczone masło.
- Suche składniki powoli dodajemy do mokrych, cały czas mieszając.
- Powinniśmy otrzymać dość rzadkie ciasto.
- Rozgrzewamy patelnię.
- Wylewamy część ciasta i rozprowadzamy je na patelni.
- Kiedy na górze zaczną pojawiać się bąbelki, odwracamy naleśnika.
- Powtarzamy, aż do końca ciasta.