Zamieniłam mąkę pszenną na tę z komosy ryżowej. Naleśniki wyszły niesamowite

Zamieniłam mąkę pszenną na tę z komosy ryżowej. Naleśniki wyszły niesamowite
Autor: Shutterstock.com Zamieniłam mąkę pszenną na tę z komosy ryżowej. Naleśniki wyszły niesamowite
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszne naleśniki bez glutenu? Wcale nie muszą być trudne do przygotowania! Naleśniki z komosą ryżową przygotujemy w kilka chwil, a nie są w niczym gorsze od tradycyjnych. Wystarczy kilka składników, by móc się rozkoszować tymi bezglutenowymi pysznościami.

Jak zrobić naleśniki bez glutenu? Pomoże w tym ta mąka

Bezglutenowe naleśniki to świetny pomysł na śniadanie nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu. Są proste do przygotowania, a smakują wyśmienicie. Wystarczy dosłownie kilka składników, by móc się nimi rozkoszować, a nie będą smakować specjalnie inaczej od tradycyjnych.

Warto również zaznaczyć, że komosa ryżowa jest składnikiem, który warto wprowadzić do swojej diety ze względu na jej właściwości zdrowotne. Jest to bowiem naturalne źródło białka, błonnika, witamin i minerałów takich jak magnez, cynk i fosfor. Co więcej, zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe.

Mąkę z komosy ryżowej można bez problemu kupić w niektórych sklepach lub też w internecie. Za kilogram takiej mąki nie powinniśmy zapłacić więcej niż 20 złotych. Jeśli jednak chcemy, możemy również samodzielnie przygotować taką mąkę. Wystarczy, że zmielimy komosę ryżową w młynku do kawy lub młynku do zboża.

Naleśniki z komosą ryżową to świetny pomysł na zdrowe śniadanie, bez grama glutenu. Rozkoszuj się tym, co lubisz bez strachu czy wyrzeczeń.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki z komosy ryżowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka napoju roślinnego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce.
  • W osobnej misce łączymy ze sobą napój roślinny, jajka, miód i rozpuszczone masło.
  • Suche składniki powoli dodajemy do mokrych, cały czas mieszając.
  • Powinniśmy otrzymać dość rzadkie ciasto.
  • Rozgrzewamy patelnię.
  • Wylewamy część ciasta i rozprowadzamy je na patelni.
  • Kiedy na górze zaczną pojawiać się bąbelki, odwracamy naleśnika.
  • Powtarzamy, aż do końca ciasta.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej