Bezglutenowe i dobre dla jelit. Te płatki to pomysł na zdrowe i energetyczne śniadanie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pyszne i zdrowe śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno być sycące, dostarczać składników odżywczych i energii, która tak bardzo potrzebna jest o poranku. Zamiast klasycznej owsianki warto spróbować czegoś nowego. Płatki komosy ryżowej gotowane na mleku z dodatkiem owoców i orzechów to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Zobaczcie, jak przygotować płatki quinoa na śniadanie.
Czym są płatki quinoa?
Quinoa, czyli komosa ryżowa, to naturalny produkt, który zaliczany jest do superfoods. Pozyskuje się je w procesie gniecenia całych ziaren komosy ryżowej. Małe i delikatne płatki po ugotowaniu na mleku są miękkie i kremowe. Ich smak można określić jako lekko słodki z wyczuwalną orzechową nutą.
Komosa ryżowa ceniona jest ze względu na swoje właściwości prozdrowotne i wysoką zawartość składników odżywczych. Bezglutenowe płatki są źródłem białka i aminokwasów, błonnika, zdrowych tłuszczy oraz witamin i minerałów. Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy i usprawniają pracę jelit. Są bogate w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i wspierają budowanie odporności. Płatki komosy ryżowej działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie i przeciwalergicznie.
Jak wykorzystać płatki quinoa?
Płatki quinoa mają wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Można dodawać je do zup i kotletów, w których świetnie zastąpią bułkę tartą. Sprawdzą się jako panierka oraz składnik past kanapkowych czy zdrowych sałatek. Płatki komosy ryżowej można też wykorzystać do słodkich wypieków.
Jeżeli jeszcze nigdy nie jedliście komosy ryżowej w formie płatków, warto sprawdzić ten przepis. Pyszna quinoa to idealny składnik zdrowego i energetycznego śniadania. Wystarczy wymieszać ją z kilkoma prostymi dodatkami, aby przygotować smaczne śniadanie.
Jak zrobić płatki quinoa na śniadanie?
Przepis na zdrowe śniadanie, w którym płatki komosy ryżowej grają główną rolę, jest bardzo prosty. Danie jest szybkie, więc można zrobić rano jeszcze przed wyjściem z domu. Lista składników jest krótka. Płatki quinoa są dostępne w wielu sklepach. Należy szukać ich na półkach z produktami sypkimi jak kasze czy mąki oraz w działach ze zdrową żywnością.
Jak więc zrobić pełne smaku i zdrowia śniadanie z komosy ryżowej? Przepis na dwie porcje wyśmienitego i sycącego posiłku jest bardzo łatwy. Wystarczy ugotować płatki komosy ryżowej i połączyć je z pozostałymi składnikami.
- 1. krok – ugotowanie płatków quinoa z siemieniem lnianym na mleku
- 2. krok – połączenie płatków z bananem, cynamonem i miodem
- 3. krok – przełożenie ugotowanych płatków komosy ryżowej do miseczek i udekorowanie porcji orzechami oraz owocami
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- 1 szklanka płatków quinoa
- 1 szklanka owoców sezonowych
- 1 banan
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- 2 łyżki miodu
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka przelać mleko i zagotować. Wsypać płatki quinoa i siemię lniane. Gotować na średnim ogniu około 10 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
- Kiedy płatki zgęstnieją, dodać pokrojonego w kostkę banana. Wlać miód i doprawić cynamonem. Wymieszać.
- Płatki przełożyć je do miseczek. Wierzch posypać orzechami i owocami.
- Podawać od razu na śniadanie.