7 najlepszych przekąsek z błonnikiem. Łatwe przepisy na wysokobłonnikowe pyszności
Nawet będąc na diecie odchudzającej, lekarze i dietetycy zachęcają do jedzenia między posiłkami zdrowych przekąsek. Warto wiedzieć, że takie małe dania powinny zawierać nie tylko porcję witamin i mikroelementów, ale i sporą dawkę błonnika. Oto najlepsze przepisy na zdrowe przekąski z dużą zawartością błonnika.
Spis treści
- Co to jest błonnik?
- W jakich produktach znajduje się błonnik?
- Przekąski z błonnikiem
- Przepisy na przekąski z błonnikiem
Co to jest błonnik?
Błonnik pokarmowy to substancja pochodzenia roślinnego, która się nie trawi i nie wchłaniania. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dzienne spożycie błonnika wynosiło od 20 do 40 gramów. Większe ilości mogą niekorzystnie wpłynąć na zdrowie.
Błonnik pomaga zmniejszyć ryzyko chorób układu krwionośnego i niektórych nowotworów. Obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę jelit i korzystnie wpływa na cały układ trawienny. Reguluje poziom cukru, zapobiega miażdżycy i ma działanie oczyszczające.
Błonnik dzieli się na rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Ten pierwszy wykazuje korzystne działanie na jelita, poprawia ich perystaltykę i pomaga oczyścić organizm. Mikroflora jelitowa się poprawia, rozwijają się pożyteczne bakterie, a poziom cholesterolu spada. Z kolei ten drugi rodzaj błonnika daje uczucie sytości.
W jakich produktach znajduje się błonnik?
Dieta bogata w błonnik powinna składać się z warzyw, owoców i produktów zbożowych. Źródłem błonnika są także rośliny strączkowe, pestki słonecznika i dyni, nasiona chia oraz suszone owoce. Odżywianie można suplementować lnem dostępnym w aptekach i sklepach zielarskich.
Przekąski z błonnikiem
Zdrowe i bogate w błonnik przekąski to dobry sposób, aby jeść więcej tej roślinnej substancji. Spożywanie tego typu małych dań daje uczucie sytości, poprawia humor, dodaje energii i zapobiega napadom głodu. Najzdrowsze przekąski to te, w których błonnik łączy się białkiem i zdrowym tłuszczem.
Przepisy na przekąski z błonnikiem
1. Pełne ziarno i owoce
Najlepsze są przekąski z płatków owsianych górskich, pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem masła orzechowego i pestek. Nie można zapomnieć o bogatych w błonnik owocach jak jagody, jabłka, granaty, gruszki czy banany.
- Pieczona owsianka z masłem orzechowym: przepis na zdrowe śniadanie
- Nocna owsianka z truskawkami: najprostszy przepis na zdrowe śniadanie
- Tosty hawajskie: przepis na tosty z ananasem
2. Kulki mocy
To pyszny i zdrowy zamiennik słodkich przekąsek ze sklepu. Można je robić z różnych składników, które zawierają sporo cennego błonnika. Kulki mocy nasycą i dodadzą energii.
3. Dipy na bazie warzyw
Są pyszną przekąską w ciągu dnia. Gęste sosy wzbogacone świeżymi warzywami lub pełnoziarnistymi krakersami zapobiegną nagłym atakom głodu.
- Hummus z buraka. Pasta z ciecierzycy w obłędnym kolorze
- Pasta z awokado: przepis na domowe guacamole do kanapek
- Salsa: przepis na meksykański sos pomidorowy
4. Popcorn
Przekąską bogatą w błonnik jest popcorn. Dodane w czasie prażenia zioła i przyprawy korzenne wzmocnią smak.
5. Smoothies
Pyszne warzywne i owocowe koktajle to nie tylko porcja błonnika, ale i witamin oraz cennych składników mineralnych. Wzbogacone nasionami chia zapewnią sytość i energię.
- Smoothie: melon, porzeczka i jogurt
- Smoothie z pomarańczy i bananów: przepis na witaminową bombę
- Jagodowe smoothie z nasionami chia - przepis na zdrowotny koktaj
6. Orzechy
Zdrową błonnikową przekąską są orzechy. Ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie. Orzechy można wymieszać z ziołami i przyprawami. W ten sposób powstanie pyszne małe co nieco, które można zabrać ze sobą na wynos.
7. Pudding z chia
Malutkie nasiona szałwii hiszpańskiej, czyli chia, to mnóstwo zdrowia, witamin i minerałów. Doskonale sprawdzają się jako składnik zdrowych puddingów.