Sałatka z popcornem. Zakochasz się w tym nietypowym połączeniu
Sałatka z popcornem to nowość wśród przepisów krążących w sieci. Prażona kukurydza jest ciekawym dodatkiem, który urozmaici danie i sprawić, że stanie się wyjątkowe. Swoją przygodę z tym składnikiem warto zacząć od tej pysznej sałatki z popcornem, grillowanym łososiem i rzodkiewkami.
Jak zrobić sałatkę z popcornem?
Pierwszym krokiem jest przygotowanie lekkiego dressingu z oliwy z oliwek, musztardy i miodu, który doskonale podkreśli smak dania. Na sałacie układa się paski świeżego zielonego ogórka, pokrojone w plasterki rzodkiewki oraz kawałki grillowanego łososia. Wierzch posypuje się prażoną kukurydzą, czyli popcornem, a na koniec skrapia sosem.
Przepis na sałatkę z popcornem
- To łatwy przepis na sałatkę w oryginalnym wydaniu.
- Przygotowanie dania jest szybkie. W ciągu kwadransa można zrobić tę super sałatkę.
- Lista składników jest krótka. Do sałatki potrzeba pięciu składników, które są w sklepach przez cały rok.
- Grillowanego łososia można zastąpić pieczonym lub wędzonym. Sprawdzą się też inne ryby morskie jak dorsz czy tuńczyk.
- Sałatkę wzbogaci dodatek słonej fety lub delikatnej włoskiej mozzarelli.
- Do sosu warto dodać musztardę miodową o łagodnym smaku. Fani pikantnych przysmaków mogą wybrać ostrą musztardę sarepską lub Dijon.
Kiedy podawać sałatkę z popcornem?
To ciekawe małe danie sprawdzi się zawsze. Ze względu na dostępność składników oraz łatwość i szybkość przygotowania sałatkę można robić przez cały rok. Będzie świetnie smakować na drugie śniadanie czy lekki lunch. Można zapakować ją do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. Sos należy przelać do małego słoiczka i skropić sałatkę tuż przed jedzeniem. Sałatka z popcornem to również pomysł na kolację.
SKŁADNIKI
- 150 g miksu sałat
- 100 g grillowanego łososia
- 1 mały świeży zielony ogórek
- 8 rzodkiewek
- 50 g popcornu
sos:- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oliwę z oliwek wymieszać z musztardą i miodem. Doprawić solą i pieprzem.
- Ogórek pokroić za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie i długie paski. Rzodkiewki pokroić na plasterki. Grillowanego łososia pokroić na mniejsze kawałki.
- Sałatę rozłożyć na dużym talerzu. Ułożyć paski ogórka, plasterki rzodkiewek i łososia. Wierzch posypać popcornem.
- Przed podaniem skropić sosem.