Sałatka z popcornem. Zakochasz się w tym nietypowym połączeniu

sałatka z popcornem
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
2

Sałatka z popcornem to nowość wśród przepisów krążących w sieci. Prażona kukurydza jest ciekawym dodatkiem, który urozmaici danie i sprawić, że stanie się wyjątkowe. Swoją przygodę z tym składnikiem warto zacząć od tej pysznej sałatki z popcornem, grillowanym łososiem i rzodkiewkami.

Jak zrobić sałatkę z popcornem?

Pierwszym krokiem jest przygotowanie lekkiego dressingu z oliwy z oliwek, musztardy i miodu, który doskonale podkreśli smak dania. Na sałacie układa się paski świeżego zielonego ogórka, pokrojone w plasterki rzodkiewki oraz kawałki grillowanego łososia. Wierzch posypuje się prażoną kukurydzą, czyli popcornem, a na koniec skrapia sosem.

Przepis na sałatkę z popcornem

  • To łatwy przepis na sałatkę w oryginalnym wydaniu.
  • Przygotowanie dania jest szybkie. W ciągu kwadransa można zrobić tę super sałatkę.
  • Lista składników jest krótka. Do sałatki potrzeba pięciu składników, które są w sklepach przez cały rok.
  • Grillowanego łososia można zastąpić pieczonym lub wędzonym. Sprawdzą się też inne ryby morskie jak dorsz czy tuńczyk.
  • Sałatkę wzbogaci dodatek słonej fety lub delikatnej włoskiej mozzarelli.
  • Do sosu warto dodać musztardę miodową o łagodnym smaku. Fani pikantnych przysmaków mogą wybrać ostrą musztardę sarepską lub Dijon.

Kiedy podawać sałatkę z popcornem?

To ciekawe małe danie sprawdzi się zawsze. Ze względu na dostępność składników oraz łatwość i szybkość przygotowania sałatkę można robić przez cały rok. Będzie świetnie smakować na drugie śniadanie czy lekki lunch. Można zapakować ją do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. Sos należy przelać do małego słoiczka i skropić sałatkę tuż przed jedzeniem. Sałatka z popcornem to również pomysł na kolację.

SKŁADNIKI

  • 150 g miksu sałat
  • 100 g grillowanego łososia
  • 1 mały świeży zielony ogórek
  • 8 rzodkiewek
  • 50 g popcornu

  • sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oliwę z oliwek wymieszać z musztardą i miodem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ogórek pokroić za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie i długie paski. Rzodkiewki pokroić na plasterki. Grillowanego łososia pokroić na mniejsze kawałki.
  • Sałatę rozłożyć na dużym talerzu. Ułożyć paski ogórka, plasterki rzodkiewek i łososia. Wierzch posypać popcornem.
  • Przed podaniem skropić sosem.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej