Pudding z nasionami chia - smaczna i zdrowa przekąska

jak-zrobic-pudding-z-nasionami-chia-przepis.jpg
Autor: Shutterstock Prosty przepis na pudding z nasionami chia, który doskonale smakuje z dodatkiem owoców, np. mango
łatwy
15 min
4

Nasiona chia, czyli szałwii argentyńskiej, już kilka lat temu podbiły serca miłośników zdrowiej diety. Mają one wiele cennych właściwości: poprawiają metabolizm, skórę i doskonale wpływają na samopoczucie. Tym bardziej warto przekonać się do ich słodkiej wersji - pożywnego puddingu.

Pudding z nasion chia potrafi skutecznie zaspokoić apetyt na długo i do tego przyspieszyć metabolizm. Możemy zrobić go w domu sami i co najważniejsze - świeżymi owocami nadać mu taki smak, jaki nam się żywnie podoba.

 

SKŁADNIKI

  • duża puszka mleka kokosowego - 400 ml
  • 100 ml dowolnego mleka
  • 1/4 szklanki nasion chia - 4 łyżki
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • do podania: świeże owoce, np. mango, ulubiony syrop lub konfitura

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wlewamy obydwa rodzaje mleka, dodajemy nasiona chia, syrop z agawy i wanilię.
  • Wszystko należy zamieszać trzepaczką, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny (najlepiej na całą noc).
  • Następnego dnia gotowy pudding obsypujemy świeżymi owocami, oblewamy ulubionym syropem lub konfiturą. Pudding świetnie komponuje się z różnego rodzaju musami, np. ze świeżych truskawek czy mango.
Edyta Folwarska
więcej