Pudding z nasionami chia - smaczna i zdrowa przekąska
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Nasiona chia, czyli szałwii argentyńskiej, już kilka lat temu podbiły serca miłośników zdrowiej diety. Mają one wiele cennych właściwości: poprawiają metabolizm, skórę i doskonale wpływają na samopoczucie. Tym bardziej warto przekonać się do ich słodkiej wersji - pożywnego puddingu.
Pudding z nasion chia potrafi skutecznie zaspokoić apetyt na długo i do tego przyspieszyć metabolizm. Możemy zrobić go w domu sami i co najważniejsze - świeżymi owocami nadać mu taki smak, jaki nam się żywnie podoba.
SKŁADNIKI
- duża puszka mleka kokosowego - 400 ml
- 100 ml dowolnego mleka
- 1/4 szklanki nasion chia - 4 łyżki
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- do podania: świeże owoce, np. mango, ulubiony syrop lub konfitura
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wlewamy obydwa rodzaje mleka, dodajemy nasiona chia, syrop z agawy i wanilię.
- Wszystko należy zamieszać trzepaczką, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny (najlepiej na całą noc).
- Następnego dnia gotowy pudding obsypujemy świeżymi owocami, oblewamy ulubionym syropem lub konfiturą. Pudding świetnie komponuje się z różnego rodzaju musami, np. ze świeżych truskawek czy mango.