Pasta z awokado: przepis na domowe guacamole do kanapek

2024-01-15
redakcja
Pasta z awokado
Autor: Shutterstock Pasta z awokado może okazać się wyśmienitym dodatkiem do kanapek.
łatwy
10 min
4

Pasta z awokado znakomicie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, urozmaici smak surowych warzyw i doda charakteru delikatnym krakersom. Mnóstwo w niej smaku i aromatu. Przepis na guacamole jest prosty i szybki. Sprawdźcie, jak zrobić obłędny sos guacamole z awokado.

Skąd pochodzi guacamole?

Najstarsze opowieści mówią, że pierwsze receptury na guacamole sięgają czasów Azteków, którzy już w XV wieku robili pastę z awokado i nazywali ją „ahuaca-mulli”. W tłumaczeniu słowa te oznaczają sos z awokado. Aztekowie wierzyli, że pasta ma moc i jest naturalnym afrodyzjakiem. Sława guacamole rozprzestrzeniła się dzięki Hiszpanom, którzy zakochali się w smaku zielonego przysmaku. Niestety próby przewiezienia sadzonek na stary kontynent zakończyły się niepowodzeniem, a pyszne guacamole można było zjeść tylko na ziemiach Azteków. Dopiero kilkaset lat później na terenach dzisiejszej Kalifornii powstała uprawa awokado. To właśnie tam hoduje się awokado w ciemnej barwie o nazwie Hass.

Jak zrobić guacamole?

Chociaż sklepowe półki uginają się od słoiczków i pojemniczków z gotowym sosem guacamole, warto zrobić go samodzielnie w domu. Wydrążony zielony miąższ awokado należy przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Następnie dodaje się starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewa się także oliwę z oliwek i sok z limonki. Całość należy dokładnie wymieszać i doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz szczyptą chili. Gotowe!

Przepis na guacamole, czyli pastę z awokado

  • Przepis na zielony sos guacamole jest bardzo łatwy. Pyszny dodatek rodem z Meksyku robi się w kilku banalnych krokach.
  • Czas przygotowania domowej pasty z awokado to tylko kilka minut.
  • Na liście składników znajdują się cztery produkty plus przyprawy. Wszystkie są łatwo dostępne przez cały rok.
  • Awokado najlepiej smakuje, gdy jest dojrzałe i miękkie, ale nie przejrzałe. Właśnie takie powinno się wybierać do guacamole.

Z czym podawać guacamole?

Pyszna i aromatyczna pasta z awokado to zdrowa i pełna dobroczynnych substancji odżywczych przekąska. Pasuje do wielu rożnych dań na ciepło i na zimno. Obłędnie smakuje jako smarowidło do kanapek. Komponuje się z chrupiącą bagietką, krakersami i nachosami. To świetny dodatek do świeżych warzyw pokrojonych w słupki i słonych przekąsek. Pastę z awokado można wzbogacić, dodając ugotowane na twardo jajka lub pomidora.

Polecamy także przepisy na inne pyszne pasty:

SKŁADNIKI

  • 1 bardzo dojrzałe awokado (miękkie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta papryki chili
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado parzymy wrzątkiem, przekrawamy na pół i wydrążamy środek łyżeczką.
  • Przekładamy do miski i ugniatamy widelcem.
  • Dodajemy starty na tarce czosnek, oliwę oraz sok z limonki.
  • Całość doprawiamy chili, pieprzem i solą.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
redakcja