Pasta z awokado: przepis na domowe guacamole do kanapek
Pasta z awokado znakomicie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, urozmaici smak surowych warzyw i doda charakteru delikatnym krakersom. Mnóstwo w niej smaku i aromatu. Przepis na guacamole jest prosty i szybki. Sprawdźcie, jak zrobić obłędny sos guacamole z awokado.
Skąd pochodzi guacamole?
Najstarsze opowieści mówią, że pierwsze receptury na guacamole sięgają czasów Azteków, którzy już w XV wieku robili pastę z awokado i nazywali ją „ahuaca-mulli”. W tłumaczeniu słowa te oznaczają sos z awokado. Aztekowie wierzyli, że pasta ma moc i jest naturalnym afrodyzjakiem. Sława guacamole rozprzestrzeniła się dzięki Hiszpanom, którzy zakochali się w smaku zielonego przysmaku. Niestety próby przewiezienia sadzonek na stary kontynent zakończyły się niepowodzeniem, a pyszne guacamole można było zjeść tylko na ziemiach Azteków. Dopiero kilkaset lat później na terenach dzisiejszej Kalifornii powstała uprawa awokado. To właśnie tam hoduje się awokado w ciemnej barwie o nazwie Hass.
Jak zrobić guacamole?
Chociaż sklepowe półki uginają się od słoiczków i pojemniczków z gotowym sosem guacamole, warto zrobić go samodzielnie w domu. Wydrążony zielony miąższ awokado należy przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Następnie dodaje się starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewa się także oliwę z oliwek i sok z limonki. Całość należy dokładnie wymieszać i doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz szczyptą chili. Gotowe!
Przepis na guacamole, czyli pastę z awokado
- Przepis na zielony sos guacamole jest bardzo łatwy. Pyszny dodatek rodem z Meksyku robi się w kilku banalnych krokach.
- Czas przygotowania domowej pasty z awokado to tylko kilka minut.
- Na liście składników znajdują się cztery produkty plus przyprawy. Wszystkie są łatwo dostępne przez cały rok.
- Awokado najlepiej smakuje, gdy jest dojrzałe i miękkie, ale nie przejrzałe. Właśnie takie powinno się wybierać do guacamole.
Z czym podawać guacamole?
Pyszna i aromatyczna pasta z awokado to zdrowa i pełna dobroczynnych substancji odżywczych przekąska. Pasuje do wielu rożnych dań na ciepło i na zimno. Obłędnie smakuje jako smarowidło do kanapek. Komponuje się z chrupiącą bagietką, krakersami i nachosami. To świetny dodatek do świeżych warzyw pokrojonych w słupki i słonych przekąsek. Pastę z awokado można wzbogacić, dodając ugotowane na twardo jajka lub pomidora.
Polecamy także przepisy na inne pyszne pasty:
- Pasta z kurczaka: przepis na wykorzystanie resztek kurczaka
- Pasta z grochu z ziołami - przepis na polski hummus
- Pasta z soczewicy i orzechów: przepis na zdrowe smarowidło
- Pasta z serka i pieczonej dyni
- Baba ghanoush - esencjonalna pasta do kanapek
- Nowe perfumy? Odśwież swoją kosmetyczkę z kuponami ze strony Elnino Parfum promocje.
SKŁADNIKI
- 1 bardzo dojrzałe awokado (miękkie)
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 limonki
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- szczypta papryki chili
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Awokado parzymy wrzątkiem, przekrawamy na pół i wydrążamy środek łyżeczką.
- Przekładamy do miski i ugniatamy widelcem.
- Dodajemy starty na tarce czosnek, oliwę oraz sok z limonki.
- Całość doprawiamy chili, pieprzem i solą.