Pasta z awokado: przepis na domowe guacamole do kanapek

2021-11-17
redakcja
Pasta z awokado
Autor: Shutterstock Pasta z awokado może okazać się wyśmienitym dodatkiem do kanapek.
łatwy
10 min
4

Pasta z awokado znakomicie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, urozmaici smak surowych warzyw, doda charakteru delikatnym krakersom. Sprawdźcie, jak ją przygotować!

Awokado najlepiej smakuje gdy jest dojrzałe i miękkie, ale nie przejrzałe. Warto więc wiedzieć, jak wybrać dobre awokado. Jeśli jednak zdarzy się kupić niedojrzały owoc, jest na to sposób. Niedojrzałe awokado: co z nim zrobić? Sposób na twarde awokado!

Polecamy także przepisy na inne pyszne pasty:

Pasta z kurczaka: przepis na wykorzystanie resztek kurczaka

Pasta z grochu z ziołami - przepis na polski hummus

Pasta z soczewicy i orzechów: przepis na zdrowe smarowidło

Pasta z serka i pieczonej dyni

Baba ghanoush - esencjonalna pasta do kanapek

Nowe perfumy? Odśwież swoją kosmetyczkę z kuponami ze strony Elnino Parfum promocje.

SKŁADNIKI

  • 1 bardzo dojrzałe awokado (miękkie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta pieprzu mielonego
  • szczypta papryki chili
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado parzymy wrzątkiem, przekrawamy na pół i wydrążamy środek łyżeczką.
  • Przekładamy do miski i ugniatamy widelcem.
  • Dodajemy starty na tarce czosnek, oliwę oraz sok z limonki.
  • Całość doprawiamy chili, pieprzem i solą.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
redakcja