Pasta z kurczaka: przepis na wykorzystanie resztek kurczaka

Pasta z kurczaka: przepis na wykorzystanie resztek kurczaka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Prosta pasta z kurczaka to pyszny sposób na wykorzystanie np. gotowanego mięsa.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pasta z kurczaka to pyszny przepis na wykorzystanie resztek kurczaka, które zostały po gotowaniu wywaru na zupę lub grillowym przyjęciu. Do przygotowania pasty można także użyć kurczaka pieczonego. W zależności od tego, jak przyrządzony był kurczak doprawiamy pastę mocniej lub słabiej. Pasta z kurczaka to doskonały i łatwy do przygotowania dodatek do pieczywa.

Składniki

  • mięso z kurczaka gotowanego w wywarze, pieczonego lub grillowane - pozbawione kości i chrząstek

  • posiekany szczypiorek i natka pietruszki

  • jajka na twardo (liczba zależy od ilości  mięsa) - 2 na ćwiartkę kurczaka

  • majonez - czubata łyżka na ćwiartkę kurczaka

  • ulubione przyprawy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurczaka posiekać drobno lub zblendować  - zależy jaką konsystencję pasty wolimy.

  • Dodać posiekane zioła i drobno pokrojone jajka.

  • Przyprawić i wymieszać z majonezem.

  • Pasta doskonale smakuje z ciemnym pieczywem i  pomidorami lub  ogórkami małosolnymi.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8