Pasta z grochu z ziołami - przepis na polski hummus

Pasta z grochu z ziołami - przepis na polski hummus

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasta z grochu  to bogate źródło roślinnego białka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasta z grochu z dodatkiem aromatycznych ziół to znakomity dodatek do pieczywa, chrupek, czipsów. Zdrowe roślinne białko, łatwo  dostępne i niedrogie, pyszne polskie zioła i prostota wykonania - oto powody, dla których warto wypróbować przepis na pastę z grochu.

Składniki

  • 1 szklanka grochu

  • 3 szklanki wody

  • po ćwierć łyżeczki cukru i suszonego cząbru

  • sól

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki cebuli startej na tarce

  • 2 łyżki oleju

  • pół łyżeczki majeranku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Łuskany groch  zalać 3 szklankami wody, zostawić na noc, następnego dnia dodać cukier i cząber i ugotować do miękkości na bardzo małym ogniu. Sól dodać do już miękkiego grochu.

  • Lekko przestudzony i odparowany groch zmiksować z olejem, czosnkiem i sokiem z cytryny, majerankiem i startą cebulą. Przyprawić do smaku i schłodzić.

  • Posmarowane pastą pieczywo podawać posypane ulubionymi świeżymi ziołami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4