Kulki mocy Ani Lewandowskiej. Groźna broń naszych przed meczem z Francją?
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Kulki mocy Ani Lewandowskiej to znana i lubiana fit przekąska. Czy to właśnie one odpowiadają za sukcesy Roberta Lewandowskiego i jego kolegów z reprezentacji? Chociaż mecz z Argentyną Polacy przegrali, to jednak wygrali, zapewniając sobie awans do kolejnej rundy rozgrywek na mundialu w Katarze. Sprawdźcie przepis na kulki mocy i przekonajcie się sami.
Z czego zrobić kulki mocy Ani Lewandowskiej?
Na liście składników znalazły się cztery produkty. Kulki robi się z daktyli, płatków owsianych, mąki kokosowej i posiekanych orzechów nerkowca. Daktylowe kulki mocy to danie wegańskie. Nie ma tu ani jednego składnika pochodzenia zwierzęcego. Nie zawierają także glutenu i białego cukru.
Anna Lewandowska proponuje kulki mocy w różnych wersjach jak na przykład:
- a’la Bounty z kremem kokosowym
- czekoladowe trufle
- a’la Rafaello
- z zieloną herbatą matcha
- o smaku chałwy
- kokosowo-waniliowe
- daktylowe z migdałami i cynamonem
- kokosowe z polewą czekoladową
- jaglano-truskawkowe
Jak zrobić kulki mocy?
Pyszną i zdrową przekąskę bez problemu można zrobić samodzielnie. Namoczone i odsączone daktyle należy zmiksować z płatkami owsianymi, a następnie wymieszać z posiekanymi nerkowcami i mąką kokosową. Z masy formuje się kuleczki i wstawia do lodówki do schłodzenia.
Przepis na kulki mocy Ani Lewandowskiej
- Przepis na kulki mocy z daktyli jest łatwy i szybki. Jednym minusem jest to, że trzeba poczekać, aż przekąska nieco się schłodzi.
- Składniki są dostępne w sklepach przez cały rok. Kulki mocy fit sprawdzą się więc bez względu na pogodę.
- Tę zdrową przekąskę mogą wprowadzić do swojego menu osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Kulki mocy mogą jeść też dzieci.
- Gotowe kuleczki można obtoczyć w wiórkach kokosowych, kakao, sezamie lub oprószyć zieloną herbatą matcha.
- Równie dobre będą, kiedy zamiast nerkowców doda się orzechy włoskie.
Kiedy podawać kulki mocy?
Daktylowe kulki mogą zastąpić przetworzone słodycze ze sklepu. To propozycja na zdrowy deser i słodkie małe co nieco na wynos. Sprawdzą się również na imprezie. Kuleczki to dobry sposób na zastrzyk energii po treningu.
SKŁADNIKI
- 3/4 garści daktyli suszonych
- 3/4 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
- 3/4 łyżki mąki kokosowej odtłuszczonej
- 5 orzechów nerkowca
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić.
- Nerkowce drobno posiekać.
- Płatki owsiane zmielić na mąkę. Wsypać do daktyli i zblendować na gładką masę.
- Wsypać mąkę kokosową i zmielone płatki owsiane. Dodać posiekane nerkowce i dokładnie wymieszać.
- Z masy formować równe kulki i układać na talerzu. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Podawać jako przekąskę w ciągu dnia lub na deser.