Kulki mocy Ani Lewandowskiej. Groźna broń naszych przed meczem z Francją?

kulki mocy Ani Lewandowskiej
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Kulki mocy Ani Lewandowskiej to znana i lubiana fit przekąska. Czy to właśnie one odpowiadają za sukcesy Roberta Lewandowskiego i jego kolegów z reprezentacji? Chociaż mecz z Argentyną Polacy przegrali, to jednak wygrali, zapewniając sobie awans do kolejnej rundy rozgrywek na mundialu w Katarze. Sprawdźcie przepis na kulki mocy i przekonajcie się sami.

Z czego zrobić kulki mocy Ani Lewandowskiej?

Na liście składników znalazły się cztery produkty. Kulki robi się z daktyli, płatków owsianych, mąki kokosowej i posiekanych orzechów nerkowca. Daktylowe kulki mocy to danie wegańskie. Nie ma tu ani jednego składnika pochodzenia zwierzęcego. Nie zawierają także glutenu i białego cukru.

Anna Lewandowska proponuje kulki mocy w różnych wersjach jak na przykład:

  • a’la Bounty z kremem kokosowym
  • czekoladowe trufle
  • a’la Rafaello
  • z zieloną herbatą matcha
  • o smaku chałwy
  • kokosowo-waniliowe
  • daktylowe z migdałami i cynamonem
  • kokosowe z polewą czekoladową
  • jaglano-truskawkowe

Jak zrobić kulki mocy?

Pyszną i zdrową przekąskę bez problemu można zrobić samodzielnie. Namoczone i odsączone daktyle należy zmiksować z płatkami owsianymi, a następnie wymieszać z posiekanymi nerkowcami i mąką kokosową. Z masy formuje się kuleczki i wstawia do lodówki do schłodzenia. 

Przepis na kulki mocy Ani Lewandowskiej

  • Przepis na kulki mocy z daktyli jest łatwy i szybki. Jednym minusem jest to, że trzeba poczekać, aż przekąska nieco się schłodzi.
  • Składniki są dostępne w sklepach przez cały rok. Kulki mocy fit sprawdzą się więc bez względu na pogodę.
  • Tę zdrową przekąskę mogą wprowadzić do swojego menu osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Kulki mocy mogą jeść też dzieci.
  • Gotowe kuleczki można obtoczyć w wiórkach kokosowych, kakao, sezamie lub oprószyć zieloną herbatą matcha.
  • Równie dobre będą, kiedy zamiast nerkowców doda się orzechy włoskie.

Kiedy podawać kulki mocy?

Daktylowe kulki mogą zastąpić przetworzone słodycze ze sklepu. To propozycja na zdrowy deser i słodkie małe co nieco na wynos. Sprawdzą się również na imprezie. Kuleczki to dobry sposób na zastrzyk energii po treningu.

SKŁADNIKI

  • 3/4 garści daktyli suszonych
  • 3/4 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
  • 3/4 łyżki mąki kokosowej odtłuszczonej
  • 5 orzechów nerkowca

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić.
  • Nerkowce drobno posiekać.
  • Płatki owsiane zmielić na mąkę. Wsypać do daktyli i zblendować na gładką masę.
  • Wsypać mąkę kokosową i zmielone płatki owsiane. Dodać posiekane nerkowce i dokładnie wymieszać.
  • Z masy formować równe kulki i układać na talerzu. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Podawać jako przekąskę w ciągu dnia lub na deser. 
Dlaczego warto jeść daktyle?
Anna Szulc-Górska
więcej