Salsa: przepis na meksykański sos pomidorowy

Salsa to meksykański, zimny, zazwyczaj pikantny sos ze zmiksowanych lub drobno posiekanych warzyw i/lub owoców z dodatkiem przypraw. Wypróbuj nasz przepis na salsę.
4 duże dojrzałe pomidory
½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
½ szklanki żółtej papryki pokrojonej w kostkę
1 posiekana papryczka jalapeno
1 ząbek czosnku
miąższ z 2 obranych ze skórki i wyciśniętych limonek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanych liści kolendry
2 łyżeczki pikantnego sosu
¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Obierz pomidory ze skórki, usuń pestki i drobno pokrój.
Dodaj pozostałe składniki: posiekaną cebulę, paprykę, papryczkę jalapeno, czosnek, miąższ z limonki, oliwę, kolendrę, pikantny sos i pieprz kajeński oraz sól.
Wymieszaj i odstaw na co najmniej pół godziny, by salsa się zmacerowała.
Jeśli pojawi się zbyt dużo soku, możesz go odlać przed podaniem.