Salsa: przepis na meksykański sos pomidorowy

2016-08-09
Salsa: przepis na meksykański sos pomidorowy
Autor: thinkstockphotos.com Ostra salsa pasuje zwłaszcza do dań meksykańskich, a także różnorodnych przekąsek
łatwy
15 min
4

Salsa to meksykański, zimny, zazwyczaj pikantny sos ze zmiksowanych lub drobno posiekanych warzyw i/lub owoców z dodatkiem przypraw. Wypróbuj nasz przepis na salsę.

Składniki

4 duże dojrzałe pomidory

½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę

½ szklanki żółtej papryki pokrojonej w kostkę

1 posiekana papryczka jalapeno

1 ząbek czosnku

miąższ z 2 obranych ze skórki i wyciśniętych limonek

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki posiekanych liści kolendry

2 łyżeczki pikantnego sosu

¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Obierz pomidory ze skórki, usuń pestki i drobno pokrój.

Dodaj pozostałe składniki: posiekaną cebulę, paprykę, papryczkę jalapeno, czosnek, miąższ z limonki, oliwę, kolendrę, pikantny sos i pieprz kajeński oraz sól.

Wymieszaj i odstaw na co najmniej pół godziny, by salsa się zmacerowała.

Jeśli pojawi się zbyt dużo soku, możesz go odlać przed podaniem.