Salsa: przepis na meksykański sos pomidorowy

2021-03-29
Salsa: przepis na meksykański sos pomidorowy
Autor: thinkstockphotos.com Ostra salsa pasuje zwłaszcza do dań meksykańskich, a także różnorodnych przekąsek
łatwy
15 min
4

Salsa to meksykański, zimny, zazwyczaj pikantny sos ze zmiksowanych lub drobno posiekanych warzyw i/lub owoców z dodatkiem przypraw. Wypróbuj nasz przepis na salsę.

SKŁADNIKI

  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • ½ szklanki żółtej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1 posiekana papryczka jalapeno
  • 1 ząbek czosnku
  • miąższ z 2 obranych ze skórki i wyciśniętych limonek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry
  • 2 łyżeczki pikantnego sosu
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz pomidory ze skórki, usuń pestki i drobno pokrój.
  • Dodaj pozostałe składniki: posiekaną cebulę, paprykę, papryczkę jalapeno, czosnek, miąższ z limonki, oliwę, kolendrę, pikantny sos i pieprz kajeński oraz sól.
  • Wymieszaj i odstaw na co najmniej pół godziny, by salsa się zmacerowała.
  • Jeśli pojawi się zbyt dużo soku, możesz go odlać przed podaniem.