Hummus z buraka. Pasta z ciecierzycy w obłędnym kolorze
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Hummus to pasta, której smak i właściwości od lat doceniane są na Bliskim Wschodzie. W wielu krajach podaje się go do prawie każdego posiłku. Przepisy można modyfikować i dodawać inne składniki. Przykładem jest właśnie ten sprawdzony przepis na hummus z buraka w pięknym kolorze. Warto z niego skorzystać, ponieważ pasta smakuje przepysznie.
Przepis na hummus z burakiem
- Przepis na tę pyszną pastę jest bardzo prosty. Bez problemu można przyrządzić ją samodzielnie w domu.
- Hummus robi się szybko. Tylko 10 minut pracy i pasta w cudownym kolorze jest gotowa.
- Buraki można ugotować własnoręcznie lub kupić gotowe w paczce.
- Najszybciej hummus można zrobić, używając ciecierzycy w zalewie w puszce lub w słoiku. Można też wykorzystać suchą i wcześniej ją namoczyć, a następnie ugotować.
- Do hummusu można dodać drobno posiekane orzeszki ziemne lub świeże zioła.
- Hummus należy przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku lub w słoiczku w lodówce. Świeżość zachowuje do trzech dni. Porcje pasty można też zamrozić.
Do czego używać hummus?
Tradycyjny hummus z ciecierzycy jest popularny nie tylko na Bliskim Wschodzie. Jedzą go mieszkańcy Północnej Afryki i Kaukazu. Miseczka pasty pojawia się prawie w każdym posiłku spożywanym w Izraelu, Syrii, Turcji, Palestynie, Jordanie.
Hummus to pyszny dodatek do wielu potraw, który podkręci ich smak. Jak więc jeść hummus? Smakołyk z ciecierzycy sprawdzi się jako:
- pasta kanapkowa do chleba, pity i naan
- sos do pieczonych mięs i ryb
- dodatek do placków ziemniaczanych i potraw z makaronem
- dodatek do orientalnych sałatek
- nadzienie do tortilli, naleśników czy pierogów
- dip do przekąsek jak świeże warzywa i nachosy
Jak zrobić kanapki z hummusem z burakiem?
Hummus buraczany to nie tylko pyszny dip. Może być ciekawą pastą kanapkową. Oto trzy sposoby na obłędne kanapki z tym smakowitym i zdrowym dodatkiem.
- Kromki chleba na zakwasie posmarować hummusem z buraka. Posypać posiekanymi orzechami. Udekorować rukwią wodną i kilkoma kroplami tahini.
- Kromki chleba na zakwasie posmarować hummusem z buraka. Na wierzchu ułożyć kimchi.
- Kromki chleba żytniego posmarować hummusem z buraka. Na wierzchu ułożyć kiełki fasoli, posiekaną natkę pietruszki i miętę. Skropić oliwą z oliwek.
SKŁADNIKI
- 250 g ugotowanych buraków
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1 łyżka nasion kuminu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mocno rozgrzać małą patelnię i prażyć na niej kumin około 2 minut, od czasu do czasu mieszając. Patelnię zestawić z ognia.
- Do kielicha blendera przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki buraki, odsączoną ciecierzycę, czosnek, oliwę z oliwek oraz prażony kumin i kolendrę. Zmiksować na gładką pastę.
- Wlać sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Miksować kilka chwil.
- Używać jako pasty do kanapek, wrapów czy jako dipu do świeżych warzyw.