Hummus z buraka. Pasta z ciecierzycy w obłędnym kolorze

hummus z buraka
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Hummus to pasta, której smak i właściwości od lat doceniane są na Bliskim Wschodzie. W wielu krajach podaje się go do prawie każdego posiłku. Przepisy można modyfikować i dodawać inne składniki. Przykładem jest właśnie ten sprawdzony przepis na hummus z buraka w pięknym kolorze. Warto z niego skorzystać, ponieważ pasta smakuje przepysznie.

Przepis na hummus z burakiem

  • Przepis na tę pyszną pastę jest bardzo prosty. Bez problemu można przyrządzić ją samodzielnie w domu.
  • Hummus robi się szybko. Tylko 10 minut pracy i pasta w cudownym kolorze jest gotowa.
  • Buraki można ugotować własnoręcznie lub kupić gotowe w paczce.
  • Najszybciej hummus można zrobić, używając ciecierzycy w zalewie w puszce lub w słoiku. Można też wykorzystać suchą i wcześniej ją namoczyć, a następnie ugotować.
  • Do hummusu można dodać drobno posiekane orzeszki ziemne lub świeże zioła.
  • Hummus należy przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku lub w słoiczku w lodówce. Świeżość zachowuje do trzech dni. Porcje pasty można też zamrozić.

Do czego używać hummus?

Tradycyjny hummus z ciecierzycy jest popularny nie tylko na Bliskim Wschodzie. Jedzą go mieszkańcy Północnej Afryki i Kaukazu. Miseczka pasty pojawia się prawie w każdym posiłku spożywanym w Izraelu, Syrii, Turcji, Palestynie, Jordanie.

Hummus to pyszny dodatek do wielu potraw, który podkręci ich smak. Jak więc jeść hummus? Smakołyk z ciecierzycy sprawdzi się jako:

  • pasta kanapkowa do chleba, pity i naan
  • sos do pieczonych mięs i ryb
  • dodatek do placków ziemniaczanych i potraw z makaronem
  • dodatek do orientalnych sałatek
  • nadzienie do tortilli, naleśników czy pierogów
  • dip do przekąsek jak świeże warzywa i nachosy

Jak zrobić kanapki z hummusem z burakiem?

Hummus buraczany to nie tylko pyszny dip. Może być ciekawą pastą kanapkową. Oto trzy sposoby na obłędne kanapki z tym smakowitym i zdrowym dodatkiem.

  • Kromki chleba na zakwasie posmarować hummusem z buraka. Posypać posiekanymi orzechami. Udekorować rukwią wodną i kilkoma kroplami tahini.
  • Kromki chleba na zakwasie posmarować hummusem z buraka. Na wierzchu ułożyć kimchi.
  • Kromki chleba żytniego posmarować hummusem z buraka. Na wierzchu ułożyć kiełki fasoli, posiekaną natkę pietruszki i miętę. Skropić oliwą z oliwek.

SKŁADNIKI

  • 250 g ugotowanych buraków
  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżka nasion kuminu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mocno rozgrzać małą patelnię i prażyć na niej kumin około 2 minut, od czasu do czasu mieszając. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do kielicha blendera przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki buraki, odsączoną ciecierzycę, czosnek, oliwę z oliwek oraz prażony kumin i kolendrę. Zmiksować na gładką pastę.
  • Wlać sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Miksować kilka chwil.
  • Używać jako pasty do kanapek, wrapów czy jako dipu do świeżych warzyw.
Kuchnia indyjska: Tandoori chicken
Anna Szulc-Górska
więcej