Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami tak łatwa, tak zdrowa
2021-09-19
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z komosy ryżowej nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny i jest bardzo zdrowa. Oraz łatwa w przygotowaniu. Komosa doskonale smakuje w połączeniu z pieczonymi batatami i brokułami. Dla odświeżenia smaku warto dodać kilka pomidorków i lekki winegret z cytryną i miodem. Taką sałatkę można podać na kolację, a nadwyżki zabrać na drugi dzień do pracy.
- Komosa ryżowa nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby z celiakią.
- Niski indeks glikemiczny komosy sprawia, że powinna znaleźć się w jadłospisie diabetyków.
- Może wpływać na obniżenie stężenia glukozy i insuliny we krwi.
- Zawiera wartościowe białko (białko kompletne), czyli wszystkie niezbędne aminokwasy, które muszą być dostarczane z pożywieniem. Stanowi dobrą alternatywę dla białka odzwierzęcego np. dla wegetarian.
- Jest cennym źródłem m.in. żelaza, magnezu, wapnia, potasu, manganu i miedzi.
- Jest również źródłem witamin: kwasu foliowego, witaminy B1, witaminy E.
- Zawiera dobre tłuszcze - nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3.
- Jest bardzo dobrym źródłem błonnika - jest go niemal dwukrotnie więcej niż w innych popularnych zbożach.
- Saponiny obecne w nasionach mają właściwości m.in. antybakteryjne i przeciwzapalne. Jednak ze względu na to, że zmniejszają krzepliwość krwi i utrudniają wchłanianie niektórych substancj, zaleca się opłukać komosę przed gotowaniem, aby zmniejszyć ilość saponin.
- W komosie znajdziemy dużo flawonoidów, które mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne a nawet przeciwnowotworowe.
SKŁADNIKI
- Na sałatkę:
- 1 szklanka suchej komosy ryżowej
- 2 szklanki wrzątku
- 1 średni batat
- 1 mały brokuł
- 2 łyżki oleju
- 150 g pomidorków koktajlowych
- sól do smaku
- Na sos do sałatki:
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 2 łyżki miodu płynnego
- 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Komosę wsypać do garnuszka. Zalać 2 szklankami wrzątku. Posolić. Ugotować zgodnie z intrukcją na opakowaniu.
- Batata pokroić w dużą kostkę. Brokuła podzielić na różyczki. Łodygę pokroić w kostkę.
- Słodki ziemniak i brokuła przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Skropić olejem. Oprószyć solą.
- Warzywa wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-25 minut. W połowie pieczenia warzywa przemieszać.
- Do ugotowanej komosy dodać upieczone warzywa i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wymieszać.
- Z podanych składników przygotować sos do sałatki. Wystarczy wszystkie składniki dodać do słoika. Dobrze zakręcić i wstrząsnąć od uzyskania jednolitego sosu.
- Sosem polać sałatkę. Ponownie wymieszać.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?