Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami tak łatwa, tak zdrowa

Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami tak łatwa, tak zdrowa
Autor: Shutterstock.com Sałatka z komosą ryżową z pieczonymi batatami, brokułami i pomidorkami
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z komosy ryżowej nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny i jest bardzo zdrowa. Oraz łatwa w przygotowaniu. Komosa doskonale smakuje w połączeniu z pieczonymi batatami i brokułami. Dla odświeżenia smaku warto dodać kilka pomidorków i lekki winegret z cytryną i miodem. Taką sałatkę można podać na kolację, a nadwyżki zabrać na drugi dzień do pracy. 

  • Komosa ryżowa nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby z celiakią.
  • Niski indeks glikemiczny komosy sprawia, że powinna znaleźć się w jadłospisie diabetyków.
  • Może wpływać na obniżenie stężenia glukozy i insuliny we krwi.
  • Zawiera wartościowe białko (białko kompletne), czyli wszystkie niezbędne aminokwasy, które muszą być dostarczane z pożywieniem. Stanowi dobrą alternatywę dla białka odzwierzęcego np. dla wegetarian.
  • Jest cennym źródłem m.in. żelaza, magnezu, wapnia, potasu, manganu i miedzi.
  • Jest również źródłem witamin: kwasu foliowego, witaminy B1, witaminy E.
  • Zawiera dobre tłuszcze - nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3.
  • Jest bardzo dobrym źródłem błonnika - jest go niemal dwukrotnie więcej niż w innych popularnych zbożach.
  • Saponiny obecne w nasionach mają właściwości m.in. antybakteryjne i przeciwzapalne. Jednak ze względu na to, że zmniejszają krzepliwość krwi i utrudniają wchłanianie niektórych substancj, zaleca się opłukać komosę przed gotowaniem, aby zmniejszyć ilość saponin.
  • W komosie znajdziemy dużo flawonoidów, które mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne a nawet przeciwnowotworowe.

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę:
  • 1 szklanka suchej komosy ryżowej
  • 2 szklanki wrzątku
  • 1 średni batat
  • 1 mały brokuł
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • sól do smaku
  • Na sos do sałatki:
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Komosę wsypać do garnuszka. Zalać 2 szklankami wrzątku. Posolić. Ugotować zgodnie z intrukcją na opakowaniu. 
  • Batata pokroić w dużą kostkę. Brokuła podzielić na różyczki. Łodygę pokroić w kostkę. 
  • Słodki ziemniak i brokuła przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Skropić olejem. Oprószyć solą. 
  • Warzywa wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-25 minut. W połowie pieczenia warzywa przemieszać. 
  • Do ugotowanej komosy dodać upieczone warzywa i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wymieszać. 
  • Z podanych składników przygotować sos do sałatki. Wystarczy wszystkie składniki dodać do słoika. Dobrze zakręcić i wstrząsnąć od uzyskania jednolitego sosu.
  • Sosem polać sałatkę. Ponownie wymieszać. 
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej