Pieczony naleśnik z jabłkami: amerykański dutch baby

2017-09-25
Pieczony naleśnik z jabłkami
Autor: thinkstockphotos.com Pieczony naleśnik z jabłkami rozświetli swym zapachem i smakiem wasze życie.
łatwy
30 min
4

Pieczony naleśnik ze jabłkami to amerykański wynalazek. Dutch baby, bo tak się nazywa amerykański naleśnik pieczony w piecu, wywodzi się z kuchni niemieckich imigrantów. Pierwowzorem był pfannkuchen, który piecze się w piecu. To proste ciasto świetnie smakuje jako na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jest proste w przygotowaniu. Pieczony naleśnik zjada się na ciepło. Podany z jabłkami smakuje jeszcze lepiej. Spróbujcie tego przepisu i delektujcie się smakiem lekkiego ciasta w jesienne wieczory. 

Składniki

Na naleśnik:

3 duże jajka

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki mleka

1 łyżeczka cukru

ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu

ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu

3 łyżki masła

2 średnie jabłka, obrane i cienko pokrojone

2 ósemki cytryny

cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzać piekarnik i formę na naleśnik np. tortownicę do 220°C.

Zmiksować jajka, mąkę, mleko, 1 łyżeczkę cukru, cynamon i kardamon.

Do gorącej tortownicy włożyć 3 łyżki masła, gdy masło zacznie pienić się, wlać ciasto. Na wierzchu ułożyć jabłka. Piec w piekarniku do wyrośnięcia i zrumienia, czyli około 16-20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 5 minut.

Gorący naleśnik skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem pudrem. Podawać do czarnej herbaty.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE