Zamiast mąki dodaję ten składnik. Placki z cukinii są zdrowsze i jeszcze bardziej chrupiące

placki z cukinii z płatkami owsianymi
Autor: Shutterstock Bez mąki pszennej, pyszne i zdrowe. Doskonałe placki z cukinii z tym składnikiem smakują obłędnie.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszne i chrupiące placki z cukinii mają całkiem sporą grupę fanów. Kiedy tylko cukinia pojawia się na bazarowych straganach, wiele osób przyrządza z niej właśnie placki. W tym roku warto postawić na nowy przepis na ten popularny przysmak. Placki z cukinii z płatkami owsianymi są jeszcze smaczniejsze i bardziej chrupiące niż tradycyjne. Zobaczcie, jak zrobić smakowite placki z cukinii z dodatkiem płatków owsianych.

Placki z cukinii z płatkami owsianymi – składniki

Wyśmienite domowe placki z cukinii robi się z kilku niedrogich składników. Wszystkie produkty można kupić w jednym sklepie lub na bazarze. Sezon na młodą cukinię właśnie się rozpoczął, więc ten sprawdzony przepis na placki jest jak znalazł.

Na liście składników nie ma mąki pszennej, ani żadnej innej. Do placków dodaje się jej zamiennik, który zwykle wykorzystuje się na śniadanie i wyróżnia się pozytywnym wpływem na zdrowe. To płatki owsiane, które idealnie zastępują mąkę i sprawiają, ze placki z cukinii są jeszcze bardziej chrupiące

Aby przyrządzić zachwycające placki warzywne, należy przygotować takie składniki jak:

  • cukinia
  • płatki owsiane
  • jajka
  • czosnek
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, oregano, słodka papryka
  • olej do smażenia

Jak zrobić placki z cukinii z płatkami owsianymi?

Przepis na pyszne domowe placki z cukinii wzbogacone płatkami owsianymi to nowość. Czynności nie są skomplikowane, a przygotowanie ciasta i usmażenie placków zajmuje nie całe pół godziny. Zdrowe placki z cukinii i płatków owsianych zaskoczą nie tylko pysznym smakiem i chrupiącą konsystencją, ale i prostym sposobem przygotowania.

Jak więc usmażyć smakowite i obłędnie chrupiące placki z cukinii z dodatkiem płatków owsianych? Przygotowanie surowego ciasta i usmażenie placków jest łatwe i szybkie.

  • 1. krok – starcie cukinii na tarce i wymieszanie jej z płatkami owsianymi
  • 2. krok – połączenie ciasta z jajkami i przyprawami
  • 3. krok – usmażenie placków z cukinii i płatków owsianych na patelni

Jak podawać placki z cukinii z płatkami owsianymi?

Rewelacyjne w smaku i zdrowe placki z cukinii, w których mąkę pszenną zastępują płatki owsiane, to dobry pomysł na oryginalny obiad dla całej rodziny. Sprawdzą się też jako przekąska lub małe danie na ciepło na imprezę. Świetnie smakują z domowym sosem czosnkowym lub dipem z fety i ogórków.

To podstawowy przepis na placki z cukinii z płatkami owsianymi. Można go modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą cukiniowe placki. Fani ostrych smaków mogą dodać drobno posiekaną papryczkę chili lub jej zmieloną wersję. Dobrymi dodatkami są sery jak mozzarella, feta czy parmezan. Do ciasta na placki z cukinii i płatków owsianych można dodać zielony groszek, kukurydzę czy posiekane suszone pomidory.

SKŁADNIKI

  • 130 g płatków owsianych
  • 1 cukinia
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą cukinię zetrzeć na tace na grubych oczkach. Przełożyć do miski.
  • Do startej cukinii wsypać płatki owsiane. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
  • Wbić jajka i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić pieprzem, oregano i papryką. Dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż zaczną się rumienić. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło z sosem czosnkowym lub ziołowym.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
więcej