Meksykańskie krokiety z mięsem i fasolą, czyli burritos

2021-03-29
Burritos - meksykańskie krokiety z mięsem i fasolą
Autor: thinkstockphotos.com Burritos to pyszna i krzepiąca przekąska, którą można przygotować z wcześniej upieczonego lub usmażonego mięsa.
łatwy
30 min
4

Burritos to typowa potrawa meksykańska. Składa się z tortilli (naleśnika), nadzienia (mięsnego lub fasolowego, albo jedno i drugie) i pikantnego sosu.

Polecamy także: Przepis na krokiety z grzybami oraz Przepis na krokiety z nadzieniem z wątróbki

SKŁADNIKI

  • Burritos:
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • puszka krojonych pomidorów
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pojemnika gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  • zmielony kminek
  • natka pietruszki
  •  
  • Naleśniki:
  • jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy naleśniki (tortille): jajko roztrzepujemy z mlekiem i wodą, dosypujemy tyle mąki, by ciasto miało konsystencję jogurtu, solimy. Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobinę oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Przygotowujemy burritos: na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek i mielone mięso, dodajemy odcedzone pomidory. Smażymy razem przez pięć minut, dokładamy fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, mieszamy, aż farsz nieco zgęstnieje. 
  • Kładziemy po trzy łyżki na każdy naleśnik, zwijamy w ciasny pakiecik otwarty z jednej strony i układamy na talerzu. Dekorujemy kleksem śmietany i posypujemy natką pietruszki.
  • Burritos można też zapiec po uprzednim posypaniu startym ostrym serem żółtym.