Krokiety z kapustą i grzybami: sprawdzony przepis na naleśniki z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami: sprawdzony przepis na naleśniki z kapustą i grzybami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Krokiety z kapustą i grzybami to tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu czerwonego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Krokiety z kapustą i grzybami przygotowane z naleśników to nie tylko danie świąteczne. Można podać je na kolację, a nawet jako danie obiadowe - idealnie współgrają z barszczem czerwonym! Warto je przygotować gdy trwa sezon na grzyby. Krokiety można zamrozić - przed panierowaniem.

Polecamy także: Przepis na krokiety z grzybami oraz Przepis na krokiety z nadzieniem z wątróbki

Składniki

  • FARSZ

  • 50 dag suszonych grzybów (można użyć grzybów świeżych - uduszonych i odparowanych)

  • 1 kg kapusty kiszonej

  • sól, pieprz,

  • majeranek,

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  •  

  • CIASTO NA NALEŚNIKI

  • 1 l mleka,

  • 2 jajka,

  • 1-2 szkl mąki (zależy od gęstości ciasta)

  • 1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej,

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw należy ugotować suszone grzyby, aż będą miękkie.

  • Osobno ugotować kapustę kiszoną.

  • Następnie grzyby i kapustę odcedzić i wspólnie zmielić razem z solą, pieprzem i majerankiem. Trzeba pamiętać, że farsz powinien być mocno doprawiony, żeby było go czuć w krokietach.

  • Teraz pora na naleśniki - zmiksować wszystkie składniki ciasta na naleśniki. Pozwolić ciastu "odpocząć" ok 20 minut. Usmażyć cienkie naleśniki.

  • Farsz rozsmarować na całej długości naleśnika.

  • Dwa boki zawinąć do środka, a naleśnik zwinąć w rulon.

  • Takie naleśniki panierować w jajku i bułce tartej i obsmażać z każdej strony na złoto.

Ocena: 3,7