Naleśniki "ruskie": przepis na naleśniki z farszem "ruskim" z ziemniakami i twarogiem

2021-03-29
Naleśniki ruskie
Autor: Shutterstock Naleśniki nadziewane ziemniakami i serem w stylu "ruskich" to pyszne danie obiadowe
łatwy
40 min
4

Naleśniki z nadzieniem „ruskim” przygotowanym z ziemniaków i twarogu z dodatkiem wędzonego boczku to pyszne danie obiadowe. Naleśniki po „rusku” świetnie nadają się na kolację. Można je przygotować wcześniej i odsmażyć przed podaniem. Naleśniki „ruskie”  są tanie i proste, ale przede wszystkim bardzo smaczne. 

Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

SKŁADNIKI

  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  •  
  • Na farsz "ruski":
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mielonego białego sera
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszać jajko z mąką i solą, stopniowo dodawać mleko i wodę, cały czas mieszając. Na koniec dodać stopione masło.
  • Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni przez około 1 minutę z każdej strony.
  • Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rozgrzanej patelni. Boczek przełożyć do miski.
  • Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną cebulę do zeszklenia. Cebulę przełożyć do miski.
  • Do miski dodać przepuszczone przez praskę ziemniaki i ser. Posolić i popieprzyć do smaku. Dobrze wymieszać.
  • Farsz nakładać na naleśniki. Naleśniki zawijać w zgrabne paczuszki.
  • Przed podaniem przysmażyć na maśle.