Zielone naleśniki z purée z warzyw: przepis na obiad dla całej rodziny [GALERIA]

2021-03-29
Zielone naleśniki z purée z warzyw: przepis na obiad dla całej rodziny
Autor: mat. prasowe Jurajska Najlepiej wypełniać naleśniki różnymi farszami, można też je mieszać
łatwy
40 min
4

Owoce i warzywa powinny na stałe gościć w codziennym jadłospisie. Jak zachęcić dzieci do ich spożywania? Najlepiej przez zabawę i kolorowe, intrygujące dania - takie jak zielone naleśniki z purée z warzyw. Podajemy przepis na obiad dla całej rodziny.

Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 170 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 200 ml wody Jurajskiej gazowanej
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • 1/2 pęczka natki, posiekanej
  • garść liści bazylii, posiekanej
  •  
  • farsz:
  • ok. 200 g marchwi pokrojonej w kostkę (może być mrożona)
  • szczypta cynamonu
  • ok. 200 g groszku zielonego, rozmrożonego
  • łyżeczka posiekanej mięty lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • ok. 200 g kalafiora, różyczki
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki na ciasto zmiksować, odstawić, by "odpoczęło".
  • Warzywa ugotować osobno w osolonej wodzie, odcedzić.
  • Do każdego dodać po łyżce masła. Marchew zmiksować z cynamonem, groszek z miętą, a kalafior z gałką, doprawić purée solą i pieprzem.
  • Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju lub masła klarowanego) z dwóch stron, smarować farszem i zawijać w rulony.