Naleśniki ze szpinakiem i serem feta [QUIZ]

2021-03-29
przepisy.pl
Naleśniki z nadzieniem szpinakowym z serem feta
Autor: Shutterstock Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - przepis na prosty, pożywny obiad
łatwy
40 min
4

Wypróbuj przepis na naleśniki ze szpinakiem i serem feta. Szybkie i łatwe do przygotowania naleśniki z nadzieniem szpinakowym będą lekkim, a przy tym treściwym daniem na obiad lub kolację. Oto sposób przygotowania.

Polecamy także:  Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg szpinaku, najlepiej świeżego
  • szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 200 gramów sera feta
  • 120 gramów mąki
  • 30 mililitrów oleju
  • 150 gram pomidorów typu sherry
  • 3 sztuki szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Ostra sproszkowana papryka
  • Olej lub inny tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Aby przygotować naleśniki z nadzieniem szpinakowym, musisz najpierw przygotować ciasto. W tym celu wymieszaj za pomocą miksera mleko z mąką, jajkami, żółtkami, olejem i szczyptą soli.
  • Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
  • Na drugiej patelni przygotuj nadzienie. Poszatkuj cebulki i czosnek i podsmaż. Po chwili dodaj umyty i osuszony szpinak a następnie pokrojone w ćwiartki pomidorki. Dodaj sól i duś do momentu, gdy wszystkie składniki się połączą. Jeśli na patelni zostało jeszcze trochę płynu, to go odlej. Poczekaj aż nadzienie ostygnie.
  • Ser feta pokrój na kawałki i wymieszaj z nadzieniem. Dopraw ostrą papryką.
  • Naleśniki nadziej masą i zwiń w rulon. Tak przygotowane podgrzej w piekarniku lub na patelni.
  • Naleśniki można podać z sosem pomidorowym.
przepisy.pl