Tort wątróbkowy

2021-03-29
Tort wątróbkowy
Autor: Shutterstock Tort wątróbkowy, przygotowany z naleśników wątróbkowych, to najlepsza przystawka kuchni ukraińskiej.
łatwy
60 min
4

Tort wątróbkowy to danie znane z kuchni ukraińskiej. Często podawane jako starter i przygotowywane przeważnie z wątróbką  drobiową.

SKŁADNIKI

  • Placki:
  • 500 g wątróbki drobiowej 
  • 1/2 litra mleka  
  • 1/2 litra wody  
  • 4 jajka 
  • cebula
     2 szklanki mąki pszennej 
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia
  • Farsz:
  • 2 duże marchewki 
  • 4 jajka 
  • sól, pieprz 
  • 4 łyżki majonezu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Farsz: marchewki ugotować w osolonej wodzie. Obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez i wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jajka ugotować na twardo. Obrać, oddzielić żółtka od białek, zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Placki: wątróbkę i cebulę oczyścić i przepuścić przez maszynkę z drobnym sitkiem. Jajka, mleko, wodę, mąkę pszenną wymieszać razem, dodać zmieloną wątróbkę, doprawić solą i pieprzem.
  • Rozgrzać olej i usmażyć placki wielkości naleśników. Pierwszy posmarować połową masy z białek, przykryć następnym i posmarować masą z żółtek albo z marchewki.
  • Układać placki i smarować na przemian aż do wyczerpania składników. Wierzch tortu posmarować majonezem i udekorować: marchewką i natką pietruszki, startym żółtkiem.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody