Konfitura brzoskwiniowa z limonką i cynamonem

2021-03-29
Konfitura brzoskwiniowa z limonką i cynamonem
Autor: thinkstockphotos.com Konfitura brzoskwiniowa z limonką i cynamonem to wspaniały, aromatyczny dodatek nie tylko do ciast i deserów.
łatwy
30 min
4

Konfitury z brzoskwiń są wyśmienitym dodatkiem zarówno do pieczywa, słodkich deserów jak i wytrawnych mięs. Sprawdź, jak zrobić konfiturę brzoskwiniową z limonką i cynamonem.

SKŁADNIKI

  • 2 kg brzoskwiń
  • 80 dag drobnego cukru
  • 2 limonki
  • laska cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brzoskwinie umyć, blanszować, obrać ze skórki, wypestkować.
  • Miąższ pokroić w grubą kostkę.
  • Do garnka włożyć pokrojone owoce, zasypać cukrem, podlać wodą.
  • Gotować na małym ogniu przez 25 minut, aż owoce zmiękną.
  • Odstawić na noc.
  • Limonkę sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry.
  • Dodać do zimnych brzoskwiń. Wymieszać i postawić garnek na małym ogniu.
  • Do gotującej się konfitury dodać starty cynamon.
  • Gotować przez 10 minut.
  • Gorącą konfiturę brzoskwiniową z cynamonem przełożyć do wyparzonych słoików.
  • Pasteryzować przez 3 minuty.