Naleśniki z tuńczykiem

2021-03-29
Naleśniki z tuńczykiem
Autor: Shutterstock Naleśniki z tuńczykiem to pyszny i szybki posiłek 
łatwy
50 min
4

Jak zrobić smaczne nadzienie z tuńczykiem  do naleśników? Podajemy przepis na naleśniki z farszem na bazie śmietanki z tuńczykiem, jajkami i kaparami. 

SKŁADNIKI

  • 10 naleśników
  • Farsz:
  • 30 dag tuńczyka z puszki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duża cebula
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml mleka
  • 150 ml śmietanki
  • 5 dag kaparów
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 7,5 dag startego sera żółtego do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Usmażyć naleśniki i trzymać w cieple.
  • Tuńczyka osączyć z zalewy na sicie i podzielić na małe kawałki.
  • Ugotowane na twardo jajka posiekać. Cebulę obrać, opłukać i pokroić na cienkie plasterki.
  • Przygotować farsz: w garnku rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać mąkę i wymieszać na gładką masę. Wlać zimne mleko i śmietankę. Gotować na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia. Dodać tuńczyka, kapary, cebulę i jajka. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Farszem posmarować naleśniki, zwijać w rulony i układać w posmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania.
  • Posypać tartym serem i piec w nagrzanym piekarniku 10 minut do rozpuszczenia sera. Podawać z zieloną sałatą, przybrane plasterkami cytryny i listkami selera.