Buraczkowe naleśniki z serem i rukolą: oryginalny przepis [GALERIA]

2021-03-29
Buraczkowe naleśniki z serem i rukolą: oryginalny przepis
Autor: Shutterstock Naleśniki z dodatkiem buraka mają ciekawy kolor i doskonały smak
łatwy
90 min
4

Naleśniki z dodatkiem buraków mają intrygujący kolor i ciekawy smak. Polecamy nasz przepis na buraczkowe naleśniki miłośnikom wytrawnej wersji tej potrawy.

Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • średni burak
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  •  
  • farsz:
  • 400 g białego sera
  • 400 g rukoli
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto: burak obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach wprost do rondelka. Wlać szklankę mleka, wymieszać, gotować na małym ogniu 10 minut (od chwili, gdy masa zacznie wrzeć).
  • Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać. Gdy masło całkowicie się rozpuści, dodać drugą szklankę mleka.
  • Całość przelać do miski i dodać mąkę, jajka i szczyptę soli. Buraczkowe ciasto zmiksować przy użyciu blendera na gładką masę.
  • Nagrzać patelnię, wylewać na nią porcje ciasta (tylko tyle, by masa przykryła powierzchnię patelni). Po usmażeniu pierwszego naleśnika, zmniejszyć ogień i smażyć kolejne naleśniki po minucie z każdej strony. 
  • Farsz: opłukać i osuszyć listki rukoli. Ser rozgnieść ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z koperkiem.
  • Na usmażonych naleśnikach rozsmarować ser, rozłożyć warstwę rukoli i zwijać naleśniki w rulony.