Pieczeń z mięsa i warzyw z rosołu

Pieczeń z mięsa i warzyw z rosołu
Autor: Shutterstock Z tej porcji mięsa i warzyw powinny wyjść 2 foremki pieczeni
łatwy
45 min
4

Pieczeń z mięsa i warzyw, które pozostały po ugotowaniu rosołu to rodzaj klopsa z gotowanego mięsa. Podany z sosem stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej pieczeni. Pozwala zaoszczędzić wydatków. Jest smaczny i zdrowy. Na zimno to świetny dodatek do chleba. 

Zobacz także: Jak ugotować idealny rosół z kury? 

Jaki sos do pieczeni z mięsa rosołowego?

Pieczeń z mielonego mięsa gotowanego potrzebuje wyrazistego sosu. Wypróbuj jeden, lub wszystkie, przepisy i sprawdź na własnej rodzinie, co im smakuje najbardziej.

Prosty przepis na Pomidorowy sos do wszystkiego: makaronu, ryżu, mielonych i gołąbków

Polecamy także Sos chrzanowy na ciepło. Sekret idealnego sosu [WIDEO]

Wypróbuj nieco zapomniany, a wyśmienity sos z dodatkiem musztardy, Sos musztardowy na ciepło do kiełbas i mięs [WIDEO]

Do klopsa i pasztetów doskonale pasuje Sos żurawinowy do mięs i sałatek - jak zrobić?

 

Odzież i obuwie w promocji? Sprawdź promocje na stronie Limango kody rabatowe.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg mięsa z rosołu, bez skóry i kości
  • marchew i pietruszka z rosołu
  • 2 surowe cebule
  • 2-4 łyżki klarowanego masła
  • 2 czerstwe kajzerki namoczone w mleku i odciśnięte
  • 3-5 jajek
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku lub macierzanki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół szklanki rosołu
  • kawałek masła i tarta bułka do przygotowania formy do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso i warzywa zmielić bardzo drobno. 
  • Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. 
  • Do masy mięsno-warzywnej dodać usmażoną cebulę, odciśniętą bułkę, jajka i przyprawy. Wszystko razem wyrobić na gładką masę.
  • Masę przełożyć do foremek posmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką. 
  •  
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki