Pad Thai - przepis na najlepszy smażony makaron ever! Oryginalna receptura plus zamienniki!
Uwielbiam Pad Thai. Bogactwo jego smaków przyprawia moje kubki smakowe o radosne pląsy. Pierwszy raz przygotowałam je samodzielnie w domu po podróży do... Stanów. Nigdzie nie mogłam znaleźć dania tak przygotowanego, jak w małej budce na peryferiach Chicago. Skoro nie mogłam znaleźć dania, poszukałam receptury. Warto zaopatrzyć się w porządny wok i przygotowywać najlepsze, bo domowe Pad Thai, samodzielnie.
Przygotowanie pad thai nie powinno sprawiać problemów. W końcu to smażony makaron z dodatkami. Proste w przygotowaniu danie można kupić w każdym azjatyckim barze, jednak trafienie na takie, które naprawdę zachwyca, może przysporzyć trudności. Postanowiłam poeksperymentować i udało się. Znalazłam to, czego szukałam, a teraz polecam przepis Wam.
Wszystkie składniki do pad thai można kupić w Polsce, choć może nie w osiedlowym spożywczaku. Ale już w pobliskim markecie pewnie większość. Jeśli macie pobliżu sklep azjatycki, to z pewnością zaopatrzycie się tam we wszystkie niezbędne produkty, jeśli nie macie, zamówicie on-line. Jeśli któryś z mniej popularnych składników można zastąpić, zaznaczyłam to w przepisie. Chciałabym jednak zwrócić uwagę na:
- pastę z tamaryndowca - to bardzo ważny składnik pad thai, pominięcie go sprawia, że to nie jest to danie. Ważne, żeby była to pasta (pulpa, puree), a nie koncentrat. Ten będzie zbyt mocny i zdominuje całe danie. Nie o to chodzi!
- suszone krewetki - nie jest to niezbędny składnik, ale daje porcję cudownego umami. Opakowanie kosztuje ok 15-20 zł i wystarczy na kilka porządnych porcji pad thai, więc nie warto ich pomijać.
Przepis na Pad Thai
SKŁADNIKI
- 200 g makaronu ryżowego (najlepiej niezbyt szerokie wstążki)
- 10 krewetek
- 100 g tofu
- 3 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 3 łyżki drobno siekanej marynowanej rzepy daikon (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 szklanki kiełków fasoli
- 5-6 łodyżek cienkiego szczypiorku
- 2 łyżki orzechów ziemnych
- 1 limonka
- szczypta płatków chili
- Sos Pad Thai:
- 35 g cukru palmowego - po rozdrobnieniu ok. 3 łyżek (zamiennie można użyć cukru brązowego)
- 3 łyżki wody
- 4 łyżki pasty z tamaryndowca (pasta, nie koncentrat)
- 2 łyżki sosu rybnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron zalać letnią woda i odstawić na godzinę. Po tym czasie pokroić go na odpowiadającą nam długość.
- Cukier palmowy wrzucić do rondla, rozpuścić na średnim gazie i skarmelizować cały czas mieszają,.
- Gdy nabierze brązowej barwy wlać wodę i sos rybny, dodać pastę z tamaryndowca i dokładnie wymieszać.
- Orzechy posiekać drobniutko i uprażyć na suchej patelni, odstawić.
- Przygotować sobie wszystkie składniki: pokroić tofu na nieduże kawałki, rzepę posiekać, cebulę i czosnek obrać i posiekać bardzo drobno.
- Powyższe składniki wymieszać w misce z płatkami chili i suszonymi krewetkami.
- Wok ustawić na średnim ogniu, rozgrzać odrobinę oleju przesmażyć krewetki, przełożyć na talerz.
- Wrzucić zawartość miski z tofu i dodatkami. Smażyć kilka minut, aż szalotka się zeszkli a czosnek zacznie rumienić.
- Zwiększyć ogień, wrzucić makaron, dodać sos i smażyć mieszając aż makaron wciągnie cały płyn.
- Jeśli makaron nadal nie będzie miękki (trzeba spróbować) podlać odrobiną wody i smażyć jeszcze chwilę.
- Gotowy makaron odsunąć na bok woka, na dno wlać odrobinę oleju i wbić jajka. Rozkłócić je, przykryć makaronem i podgrzewać 30 sekund, a następnie wymieszać.
- Do woka dodać ponownie krewetki, kiełki oraz połowę orzechów. Dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze 1 minutę.
- Przełożyć na talerze, podawać posypane resztą orzechów i siekanym szczypiorkiem, z ćwiartkami limonki na brzegu talerza.