Pad Thai - przepis na najlepszy smażony makaron ever! Oryginalna receptura plus zamienniki!

Pad Thai to cudowna harmonia azjatyckich smaków.
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
2

Uwielbiam Pad Thai. Bogactwo jego smaków przyprawia moje kubki smakowe o radosne pląsy. Pierwszy raz przygotowałam je samodzielnie w domu po podróży do... Stanów. Nigdzie nie mogłam znaleźć dania tak przygotowanego, jak w małej budce na peryferiach Chicago. Skoro nie mogłam znaleźć dania, poszukałam receptury. Warto zaopatrzyć się w porządny wok i przygotowywać najlepsze, bo domowe Pad Thai, samodzielnie. 

Przygotowanie pad thai nie powinno sprawiać problemów. W końcu to smażony makaron z dodatkami. Proste w przygotowaniu danie można kupić w każdym azjatyckim barze, jednak trafienie na takie, które naprawdę zachwyca, może przysporzyć trudności. Postanowiłam poeksperymentować i udało się. Znalazłam  to, czego szukałam, a teraz polecam przepis Wam.

Wszystkie składniki do pad thai można kupić w Polsce, choć może nie w osiedlowym spożywczaku. Ale już w pobliskim markecie pewnie większość. Jeśli macie  pobliżu sklep azjatycki, to z pewnością zaopatrzycie się tam we wszystkie niezbędne produkty, jeśli nie macie, zamówicie on-line. Jeśli któryś z mniej popularnych składników można zastąpić, zaznaczyłam to w przepisie. Chciałabym jednak zwrócić uwagę na:

  • pastę z tamaryndowca - to bardzo ważny składnik pad thai, pominięcie go sprawia, że to nie jest to danie. Ważne, żeby była to pasta (pulpa, puree), a nie koncentrat. Ten będzie zbyt mocny i zdominuje całe danie. Nie o to chodzi!
  • suszone krewetki - nie jest to niezbędny składnik, ale daje porcję cudownego umami. Opakowanie kosztuje ok 15-20 zł i wystarczy na kilka porządnych porcji pad thai, więc nie warto ich pomijać.

Przepis na Pad Thai

SKŁADNIKI

  • 200 g makaronu ryżowego (najlepiej niezbyt szerokie wstążki)
  • 10 krewetek
  • 100 g tofu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki drobno siekanej marynowanej rzepy daikon (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 szklanki kiełków fasoli
  • 5-6 łodyżek cienkiego szczypiorku
  • 2 łyżki orzechów ziemnych
  • 1 limonka
  • szczypta płatków chili
  • Sos Pad Thai:
  • 35 g cukru palmowego - po rozdrobnieniu ok. 3 łyżek (zamiennie można użyć cukru brązowego)
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki pasty z tamaryndowca (pasta, nie koncentrat)
  • 2 łyżki sosu rybnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron zalać letnią woda i odstawić na godzinę. Po tym czasie pokroić go na odpowiadającą nam długość.
  • Cukier palmowy wrzucić do rondla, rozpuścić na średnim gazie i skarmelizować cały czas mieszają,. 
  • Gdy nabierze brązowej barwy wlać wodę i sos rybny, dodać pastę z tamaryndowca i dokładnie wymieszać.
  • Orzechy posiekać drobniutko i uprażyć na suchej patelni, odstawić.
  • Przygotować sobie wszystkie składniki: pokroić tofu na nieduże kawałki, rzepę posiekać, cebulę i czosnek obrać i posiekać bardzo drobno.
  • Powyższe składniki wymieszać w misce z płatkami chili i suszonymi krewetkami.
  • Wok ustawić na średnim ogniu, rozgrzać odrobinę oleju przesmażyć krewetki, przełożyć na talerz.
  • Wrzucić zawartość miski z tofu i dodatkami. Smażyć kilka minut, aż szalotka się zeszkli a czosnek zacznie rumienić.
  • Zwiększyć ogień, wrzucić makaron, dodać sos i smażyć mieszając aż makaron wciągnie cały płyn.
  • Jeśli makaron nadal nie będzie miękki (trzeba spróbować) podlać odrobiną wody i smażyć jeszcze chwilę.
  • Gotowy makaron odsunąć na bok woka, na dno wlać odrobinę oleju i wbić jajka. Rozkłócić je, przykryć makaronem i podgrzewać 30 sekund, a następnie wymieszać.
  • Do woka dodać ponownie krewetki, kiełki oraz połowę orzechów. Dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze 1 minutę.
  • Przełożyć na talerze, podawać posypane resztą orzechów i siekanym szczypiorkiem, z ćwiartkami limonki na brzegu talerza.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej