Co to jest tofu? Przepis na domowy ser sojowy
Tofu, czyli ser sojowy, stanowi doskonałe źródło wartościowego białka. Samo w sobie jest nieco mdłe, ale doskonale pasuje do innych produktów spożywczych, przejmując ich smak i aromat. Podajemy przepis na domowe tofu!
Tofu - właściwości
Tofu jest niskokaloryczne, nie zawiera cholesterolu i co najważniejsze, stanowi doskonałe źródło białka. Tofu to częsty składnik potraw orientalnych, wegetariańskich i wegańskich.
Co zrobić z tofu?
Istnieją niezliczone sposoby przyrządzania sera tofu. Można je dodawać do zup, gotować z kaszami, makaronem i warzywami, marynować, piklować, robić z nich sosy i pasty. Tofu można kupić gotowe w kostkach, a następnie ugotować w wodzie lub na parze, usmażyć na patelni bądź w głębokim tłuszczu.
Przechowywanie
Surowe tofu należy przechowywać w zimnej wodzie w lodówce. Wodę zmieniamy codziennie, wtedy zachowa świeżość przez kilka dni.
SKŁADNIKI
- szklanka suchej fasoli sojowej
- gorąca woda
- 3 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szklankę suchej fasoli sojowej namaczamy na co najmniej 12 godzin w litrze wody. Wodę odlewamy i soję płuczemy.
- Miksujemy ją z 2 szklankami gorącej wody przez około 3 minuty.
- Wlewamy puree sojowe do litra wrzącej wody i mieszamy drewnianą łyżką, aż zagotuje się ponownie.
- Przecedzamy przez płócienną szmatkę, wyciskając dokładnie mleko sojowe.
- Do suchej masy wlewamy jeszcze 2 szklanki gorącej wody, mieszamy i znów wyciskamy.
- Otrzymaną serwatkę zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez kilka minut, po czym dolewamy stopniowo około 3 łyżki soku z cytryny wymieszanego z ½ szklanki ciepłej wody.
- Po około 20 minutach zgęstniałą masę przecedzamy przez płótno i odstawiamy w formie do wystygnięcia.