Kluski śląskie: tradycyjny przepis

Kluski śląskie to danie, które trafiło do ogólnopolskiej kuchni z regionalnej kuchni śląskiej. Przepis na kluski śląskie jest prosty - bez względu na ilość ugotowanych ziemniaków kluski się udadzą, gdy zastosujemy jeden prosty trick. Przeczytaj przepis i poznaj tajemnicę udanych klusek śląskich !
Sprawdź nasze przepisy na dania idealnie pasujące do klusek śląskich: Roladki z szynki wieprzowej: sprytne danie obiadowe oraz Modra kapusta: jak przyrządzić? Przepis kuchni śląskiej
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana wg przepisu, czyli ok. 1/4 objętości ugotowanych ziemniaków
sól
ewentualnie 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
Gorące przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa.
Układamy ziemniaki w misce i równo przyklepujemy, a następnie dzielimy nożem na cztery równe części.
Jedną część wyjmujemy, na jej miejsce wsypujemy dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej.
Dodajemy wyjęte ziemniaki, jajko (niekoniecznie) sól i całość zagniatamy.
Z ciepłej jeszcze masy formujemy okrągłe kluseczki wielkości orzecha włoskiego z dołkiem po środku i układamy na deseczce posypanej mąką ziemniaczaną.
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do wypłynięcia i ponownego zagotowania wody.
Podajemy ze zrazami, gulaszem, polane stopioną słoniną, masłem lub polane masłem i posypane cukrem.
Dołek w kluskach śląskich jest niezbędny, aby zebrał się w nim pyszny sos, jakim polejemy kluski.