Kluski śląskie: tradycyjny przepis

2019-01-03
Kluski śląskie tradycyjny przepis
Autor: Shutterstock Kluski śląskie według tradycyjnego śląskiego przepisu zawsze się udają
łatwy
45 min
4

Kluski śląskie to danie, które trafiło do ogólnopolskiej kuchni z regionalnej kuchni śląskiej. Przepis na kluski śląskie jest prosty - bez względu na ilość ugotowanych ziemniaków  kluski się udadzą, gdy zastosujemy jeden prosty trick. Przeczytaj przepis i poznaj tajemnicę udanych klusek śląskich !

Sprawdź nasze przepisy na dania idealnie pasujące do klusek śląskich: Roladki z szynki wieprzowej: sprytne danie obiadowe  oraz Modra kapusta: jak przyrządzić? Przepis kuchni śląskiej 

Składniki

1 kg ziemniaków

mąka ziemniaczana wg przepisu, czyli ok. 1/4 objętości ugotowanych ziemniaków

sól

ewentualnie 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.

Gorące przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa.

Układamy ziemniaki w misce i równo przyklepujemy, a następnie dzielimy nożem na cztery równe części.

Jedną część wyjmujemy, na jej miejsce wsypujemy dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej.

Dodajemy wyjęte ziemniaki, jajko (niekoniecznie) sól i całość zagniatamy.

Z ciepłej jeszcze masy formujemy okrągłe kluseczki wielkości orzecha włoskiego z dołkiem po środku i układamy na deseczce posypanej mąką ziemniaczaną. 

Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do wypłynięcia i ponownego zagotowania wody.

Podajemy ze zrazami, gulaszem, polane stopioną słoniną, masłem lub polane masłem i posypane cukrem.

Dołek w kluskach śląskich jest niezbędny, aby zebrał się w nim pyszny sos, jakim polejemy kluski.

Zobacz grafikę ułatwiającą przygotowanie klusek śląskich

Kluski śląskie - grafika