Kluski śląskie Magdy Gessler. Prosty przepis z 4 składników
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jak zrobić kluski śląskie? Magda Gessler zdradziła swój sprawdzony przepis na tradycyjne polskie kluski z dziurką w środku. Miękkie i delikatne w smaku kluski śląskie to pyszny dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Zobaczcie, jak Magda Gessler robi kluski śląskie i skorzystajcie z jej przepisu.
Co Magda Gessler daje do klusek śląskich?
W przepisie Magdy Gessler na tradycyjne kluski śląskie znalazły się tylko cztery składniki. Produkty są w sklepach przez cały rok, dlatego można je przyrządzać bez względu na pogodę. Magda Gessler robi kluski śląskie, wykorzystując:
- ugotowane ziemniaki
- mąkę ziemniaczaną
- jajko
- sól
Jak zrobić kluski śląskie według Magdy Gessler?
Przepis Magdy Gessler na kluski śląskie nie jest skomplikowany. Postępując według niego krok po kroku, pyszne i delikatne kluski z dziurką w środku udadzą się już za pierwszym razem. Pierwszym krokiem jest ugotowanie ziemniaków. Trzeba je ostudzić i zmielić w maszynce lub dokładnie rozgnieść praską. Ziemniaki miesza się z mąką ziemniaczaną, jajkiem i solą. Masa na kluski śląskie powinna być gładka i jednolita bez grudek. Gotowe ciasto dzieli się na cztery części i formuje wałeczki, które należy pokroić na równe kawałki. Robi się z nich kuleczki i lekko spłaszcza. Obowiązkowo na środku robi się charakterystyczną dziurkę. Kluski śląskie gotuje się w osolonym wrzątku. Najlepiej robić to partiami. Kluski gotuje się 2 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
Z czym podawać kluski śląskie?
Kluski śląskie przyrządzone według przepisu Magdy Gessler to doskonały dodatek do obiadu. Pysznie łączą się z najróżniejszymi mięsami w sosach. Można serwować je do gulaszy, kotletów schabowych czy mielonych. Kluski śląskie Magdy Gessler to również pomysł na wegetariański obiad. Wystarczy przygotować aromatyczny sos warzywny, który doskonale połączy się z kluskami z dziurką.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Następnie zmielić w maszynce lub dokładnie rozgnieść praską.
- Wbić jajko i wsypać mąkę ziemniaczaną oraz sól. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto.
- Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej z nich uformować wałeczek i pokroić go na równe kawałki. Z każdego kawałeczka uformować kulkę i na środku zrobić zagłębienie.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Kluski gotować partiami 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich.