Pomysł na obiad na szybko. Azjatycki makaron w kilku krokach

Aromatyczny makaron w azjatyckim stylu to idealny pomysł na obiad. Połącz ostrość, kwaskowatość i delikatność w jednym daniu. To naprawdę proste. Wystarczy kilka prostych składników, by móc rozkoszować się tym niesamowitym daniem. Zachwyć całą rodzinę tym makaronem z kimchi, krewetkami i brokułami!
Azjatycki sposób na obiad. Makaron, który zachwyca
Aromatyczny i prosty makaron w azjatyckim stylu to idealny sposób na obiad. Jest szybki w przygotowaniu a łączy w sobie różne smaki tworząc tym samym niesamowite i wielowymiarowe danie, które świetnie sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. To szybki i prosty sposób na aromatyczny posiłek.
Jeśli chodzi o makaron to z pewnością najlepiej sięgnąć po udon, ramen, soba lub ryżowy - najlepiej będą pasowały do koncepcji naszego dania. Jeśli chodzi o krewetki to najlepiej obrać je również z ogonków, dzięki czemu jedzenie będzie znacznie prostsze.
Ta pasta będzie pasować idealnie! Wystarczy kilka chwil
Jeśli chcemy możemy dodać do naszego makaronu pastę gochujang. Jest to koreańska, gęsta pasta z fermentowanego chili. Jest to kluczowy składnik wielu dań kuchni koreańskiej i nadaje pikanterii potrawom. Bez problemu możemy ją dostać w większości supermarketów lub w internecie.
Ciekawym pomysłem będzie wykończenie naszego makaronu jajkiem sadzonym. Będzie świetnie pasowało ono do naszego dania i sprawi, że będzie jeszcze bardziej sycące. Jeśli wiec mamy ochotę na coś azjatyckiego, a przy okazji szybkiego - ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie
SKŁADNIKI
- 200 g makaronu
- 200 g krewetek
- 1 szklanka kimchi
- 1/2 brokuła
- 1 cebula dymka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sezam
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Krewetki oczyszczamy i obieramy.
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Brokuł dzielimy na różyczki i parzymy we wrzątku około 2 minut.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Wrzucamy czosnek, imbir i cebulę.
- Dodajemy krewetki i podsmażamy.
- Całość przekładamy na bok.
- Na tej samej patelni podsmażamy posiekane kimchi z odrobiną zalewy.
- Dodajemy sos sojowy i podsmażamy.
- Dodajemy makaron i brokuły,
- Na koniec dodajemy krewetki.
- Skraplamy olejem sezamowy,
- Podajemy posypane sezamem i dymką.