Perfekcyjne jajko sadzone — jak usmażyć je z idealnie ściętym białkiem i płynnym żółtkiem?

Jajko sadzone wydaje się najprostszym daniem do przygotowania, a jednak wielu z nas zmaga się z jego idealnym usmażeniem. Często żółtko ścina się zbyt mocno, białko bywa półpłynne lub jajko przypala się na patelni. Podpowiadamy, jak usmażyć perfekcyjne sadzone — z dokładnie ściętym białkiem i aksamitnym, płynnym żółtkiem. Na dodatek mamy sprawdzony trik na przygotowanie wielu jajek naraz, dzięki któremu wszyscy domownicy zjedzą świeże, gorące jajka w tym samym czasie!
Przekręcanie jajka sadzonego na drugą stronę?
Jeśli chcesz mieć idealnie usmażone jajko sadzone z całkowicie ściętym białkiem, ale płynnym żółtkiem, nie przekręcaj go na drugą stronę. Jeśli to zrobisz, żółtko bardzo szybko się zetnie. Oczywiście jajko będzie nadal do zjedzenia, ale nie będzie miało cudownie płynnego żółtka.
Jak przygotować kilka sadzonych jajek na raz?
Jajka sadzone najlepiej wchodzą smażone pojedynczo na małej patelni. Dopiero kiedy nabierzesz wprawy zacznij smażyć po kilka sztuk na większej patelni.
Zdarza się jednak, że potrzebujemy usmażyć kilka, a nawet kilkanaście jajek na raz - na przykład na obiad dla dużej rodziny. Wtedy smażenie na patelni niespecjalnie zdaje egzamin - nie dopilnujemy dużej ilości jajek jednocześnie, a smażenie na raty równa się jedzeniu na raty. Proste rozwiązanie znalazłam na jednym z amerykańskich kanałów kulinarnych.
Otóż jaka sadzone można upiec. Należy wziąć blaszkę do pieczenia ciasta o wielkości odpowiadającej ilości jajek, które chcemy przygotować. Blaszkę trzeba posmarować tłuszczem i delikatnie wybić na nią jajka - jedno obok drugiego. Blaszkę z jajkami wstawiamy ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i pieczemy, aż białka się zetną. Czas pieczenia jest uzależniony od ilości jaj - trzeba więc obserwować.
Gdy jajka się zetną blaszkę należy wyjąc z piekarnika i czym prędzej podzielić jajka i zdjąć z gorącej blaszki. Od razu podawać.
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię przepisów na jajka na śniadanie
SKŁADNIKI
- jajko - 1 lub 2 na osobę
- olej
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajko wybij do niedużej miseczki i sprawdź, czy jest świeże.
- Na niedużej patelni na średnim rozgrzej 1-2 łyżki oleju, nie może być za gorący.
- Wylej jajko na patelnię, białko powinno pod razu zacząć się ścinać, możesz posolić po wierzchu.
- Po 1-2 minutach przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz nieco ogień i smaż obserwując, czy brzegi białka nie rumienią się.
- Gdyby brzegi białka zaczęły się rumienić, zmniejsz jeszcze ogień. Nie przekręcaj jajka na drugą stronę!
- Smaż cały czas obserwując. Gdy tylko białko w całości się zetnie, zdejmij jajko z patelni, żółtko będzie gotowe i płynne.