Jajko sadzone - jak usmażyć idealne jajko ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem?

2021-02-09
Anna Szubińska
Jajko sadzone - jak usmażyć idealne jajko ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem?
Autor: Shutterstock Smażenie jajka sadzonego wymaga uwagi.
łatwy
5 min
4

Jajko sadzone to wydawałoby się najprostszy do przygotowania posiłek. Tymczasem wiele osób ma z nim problem, bo albo wychodzi za bardzo ścięte, albo białko pozostaje półpłynne, łatwo również przypalić sadzone jajko. Podpowiadamy, jak usmażyć idealne sadzone jajko ze ściętym białkiem i aksamitnym, płynnym żółtkiem.

Składniki

jajko

olej

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jajko wybij do niedużej miseczki i sprawdź, czy jest świeże.

Na niedużej patelni na średnim rozgrzej 1-2 łyżki oleju, nie może być za gorący.

Wylej jajko na patelnię, białko powinno pod razu zacząć się ścinać, możesz posolić po wierzchu.

Po 1-2 minutach przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz nieco ogień i smaż obserwując, czy brzegi białka nie rumienią się.

Gdyby brzegi białka zaczęły się rumienić, zmniejsz jeszcze ogień. Nie przekręcaj jajka na drugą stronę!

Smaż cały czas obserwując. Gdy tylko białko w całości się zetnie, zdejmij jajko z patelni, żółtko będzie gotowe i płynne.

Jajka – zdrowie w skorupce

Przekręcanie jajka sadzonego na drugą stronę?

Jeśli chcesz mieć idealnie usmażone jajko sadzone z całkowicie ściętym białkiem, ale płynnym żółtkiem nie przekręcaj go na drugą stronę. Jeśli to zrobisz, żółtko bardzo szybko się zetnie. Oczywiście jajko będzie nadal do zjedzenia, ale nie będzie miało cudownie płynnego zółtka.

Jajka sadzone najlepiej wchodzą smażone pojedynczo na małej patelni. Dopiero kiedy nabierzesz wprawy zacznij smażyć po kilka sztuk  na większej patelni.