Jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka

Anna Szubińska

Sadzone, jajecznica, omlet, na miękko, na twardo, po wiedeńsku, benedyktyńsku czy w koszulce? Jakie jajka najbardziej lubisz? Sprawdź wszystkie przepisy z galerii i się przekonaj, jakie jajka na śniadanie są najlepsze.

Jajko sadzone - jak usmażyć idealne sadzone jajko ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem?
Fot.: Shutterstock

Jajko sadzone

Jajko sadzone to wydawałoby się najprostszy do przygotowania posiłek. Tymczasem wiele osób ma z nim problem, bo albo wychodzi za bardzo ścięte, albo białko pozostaje półpłynne, łatwo również przypalić sadzone jajko. Podpowiadamy, jak usmażyć IDEALNE SADZONE JAJKO ze ściętym białkiem i aksamitnym, płynnym żółtkiem.
 

Jajko po wiedeńsku
Fot.: Shutterstock

Jajko po wiedzeńsku

Jajko po wiedeńsku to tak naprawdę wariacja na temat jajka na miękko, tyle że ugotowanego bez skorupki. Jajka z idealnie płynnym żółtkiem wyjdą Ci za każdym razem, jeśli zastosujesz sekretny przepis wiedeńskich mistrzów kulinarnych. Jak ugotować pyszne JAJKA PO WIEDEŃSKU? Najlepiej w szklance lub słoiku.

 

Jajka na twardo
Fot.: Shutterstock

Jajko na twardo

Jajka na twardo to prawdziwy poemat kulinarny. Jajko ugotowane na twardo można zjeść na kanapce, w sałatce, paście jajecznej lub nadziewane. Możliwości jest wiele. Jak prawidłowo ugotować jajko na twardo? Co zrobić, żeby żółtko zachowało ładny kolor? I dlaczego czasami wokół żółtka robi się zielonkawa otoczka? GOTOWANIE JAJ NA TWARDO  nie ma przed nami tajemnic.

Jajecznica ze szpinakiem: przepis na szybkie i pożywne śniadanie
Fot.: Shutterstock

Jajecznica ze szpinakiem

Masz ochotę na jajecznicę i szpinak równocześnie, a nie wiesz, jak to zrobić? Przetestuj nasz łatwy przepis na jajecznicę ze szpinakiem. To bardzo proste i szybkie danie, a do tego smaczne oraz pożywne. Wypróbuj JAJECZNICĘ ZE SZPINAKIEM!

Jajka po turecku - znakomite jajka z palonym masłem i wędzoną papryką
Fot.: Shutterstock

Jajka po turecku

Szukasz wyjątkowego przepisu z prostymi składnikami na doskonałe śniadanie z bliskimi? Wypróbuj ten niesamowity przepis na  jajka po turecko, znane jako cilbir! To jajka gotowane w koszulce, polane aromatycznym sosem jogurtowo-ziołowym, a następnie skropione gorącym masłem korzennym. Uwaga! ten smak uzależnia! Oto przepis na CYLBIR CZYLI JAJKA PO TURECKU!

Jajka w cieście francuskim - eleganckie śniadanie do zrobienia w 15 minut!
Fot.: Shutterstock

Jajko w cieście

Jajka w cieście francuskim to doskonały pomysł na proste, ale oryginalne danie na weekendowe leniwe śniadanie. Szczególnie, że śniadania, a właściwie brunche są ostatnio modnym pomysłem na przyjmowanie gości. Chcesz ich czymś zaskoczyć? Oto pomysł na JAJKA W CIEŚCIE - łatwy w wykonaniu, efektowny i smakowity!

Jajko w koszulce z mikrofali: jak zrobić jajko poche w mikrofalówce
Fot.: Shutterstock

Jajko w koszulce

Jajko poszetowe to inaczej jajko poche (z francuskiego) lub jajko w koszulce. Jajko poszetowe podaje się solo jako samodzielne danie śniadaniowe. Lub jako dodatek do zielonych warzyw. Zobacz, jak przygotować JAJKO W KOSZULCE gotowane w folii spożywczej. Oto najłatwiejszy sposób nie na jedno JAJKO POSZETOWE, ale na cały tuzin jajek.

Cloud egg - jajko na chmurce: czym jest? Jak je przygotować?
Fot.: Shutterstock

Cloud egg

Cloud eggs, tak zwane jajka na chmurce, to bardzo proste w przygotowaniu danie śniadaniowe, które składa się z chmurki powstającej z ubitych białek i położonych na nich płynnych żółtkach. Podajemy dobry przepis na CLOUD EGGS czyli JAJKA NA CHMURCE.
 
 

Jajka flamenco
Fot.: Shutterstock

Jajka flamenco

Jajka flamenco to hiszpański sposób na pożywne śniadanie. Jajka zapieczone z dodatkiem warzyw i pikantnego chorizo smakują wyśmienicie, a przy tym sycą na długo. Oto przepis na JAJKA FLAMENCO W HISZPAŃSKIM STYLU.

 
 

Jajka zapiekane z żóltym serem
Fot.: Shutterstock

Jajko zapiekane z serem

Jajka zapiekane z żółtym serem to sposób na przygotowanie widniejszej ilości jajek za jednym zamachem. Świetny pomysł na szybkie i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Zrób JAJKA ZAPIEKANE Z ŻÓŁTYM SEREM!

Szakszuka: jajka w ostrym pomidorowym sosie, danie kuchni bliskowschodniej
Fot.: Shutterstock

Szakszuka

Szakszuka to dosłownie „wielki bałagan″. I taka jest w rzeczywistości. Na patelni przygotowuje się sos pomidorowy z dodatkiem cebuli i ostrej papryki chili. Następnie do wrzącego pomidorowego piekła wbija się kilka jajek, które należy niezbyt dokładnie wymieszać z sosem. Jak zrobić SZAKSZUKĘ?

omlet
Fot.: Shutterstock

Omlet

Omlet to roztrzepane jajka, usmażone na patelni i podane z dowolnymi dodatkami. Każdy ma swój własny przepis na omlet, ale nie każdy wie, który przepis na omlet jest tym klasycznym. Oto nasz przepis na najlepszy OMLET!
 
 

Zobacz następną galerię
Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach
Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnik…

Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Zamknij galerię
email