Cloud egg, czyli jajko na chmurce. Poznaj prosty trik, który zamieni zwykłe śniadanie w kulinarne arcydzieło

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Cloud eggs, czyli jajka na chmurce, to bardzo proste w przygotowaniu danie śniadaniowe, które prezentuje się efektownie i smakuje obłędnie. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu jajka zyskują formę chmurki powstającej z ubitych białek i położonych na nich idealnie płynnych żółtkach. Oto prosty i dobry przepis na cloud eggs.
Czym są cloud eggs?
Cloud Eggs, czyli jajka na chmurce, to kulinarny trend, który podbił serca miłośników śniadań na całym świecie. Ich nazwa idealnie oddaje wygląd. Są puszyste, lekkie jak obłoczki, z idealnie ściętym żółtkiem. To wyśmienite danie na śniadanie, które prezentuje się efektownie.
Jak zrobić cloud eggs?
Atrakcyjne jajka na chmurce są zaskakująco proste w przygotowaniu. Przepis na to wyśmienite śniadanie jest banalnie prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności i długich godzin w kuchni. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, aby zamienić zwykłe jajka w niezwykłe śniadanie, które zrobi niesamowite wrażenie.
Sekretem idealnych cloud eggs jest odpowiednie ubicie białek na sztywną pianę. To właśnie ona tworzy puszyste chmurki, które po upieczeniu w piekarniku stają się delikatnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Do ubitych białek dodaje się starty parmezan. Sprawdzą się też inne dodatki jak ulubione przyprawy, posiekane świeże zioła lub bardzo drobno pokrojone warzywa.
Jak więc zrobić przepyszne i efektowne jajka na chmurce? Przepis na cloud eggs nie jest trudny, a przygotowanie trwa tylko kilka minut.
- 1. krok – ubicie białek i wymieszanie ich z parmezanem
- 2. krok – uformowanie chmurek i nałożenie żółtek
- 3. krok – upieczenie cloud eggs w piekarniku
Jak podawać jajka na chmurce?
Cloud Eggs to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego śniadania. Można je podawać na wiele sposobów. Pysznie smakują na grzance lub kromce chleba. Smacznie komponują się z awokado, z boczkiem lub szynką czy warzywami. Niezależnie od tego, czy szukacie efektownego dania na specjalną okazję, czy po prostu chcecie zaskoczyć bliskich pysznym i oryginalnym śniadaniem, cloud eggs to strzał w dziesiątkę.
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.
- Do piany z białek dodać parmezan i delikatnie wymieszać.
- Blachę posmarować tłuszczem i ułożyć na niej obłoczki z piany. Po środku zrobić wgłębienia i umieścić w nich żółtka.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 3 minuty. Następnie przełączyć piekarnik na funkcję grzania z góry i dopiekać jeszcze 2 minuty.
- Podawać na śniadanie z pieczywem lub ulubioną sałatką.