Jajko poszetowe: przepis jak zrobić jajko "poche" w koszulce
2021-04-24
łatwy
5 min
1
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jajko poszetowe to inaczej jajko poche (z francuskiego) lub jajko w koszulce. Dlaczego w koszulce? W jajku poszetowym płynne żółtko otulone jest przez ścięte białko niczym koszulką. Jajko poszetowe podaje się solo jako samodzielne danie śniadaniowe. Lub jako dodatek do zielonych warzyw. Do szpinaku lub szparagów. Jajko poszetowe jest lekko strawne i dietetyczne. Zobacz, jak przygotować jajko poszetowe gotowane w folii spożywczej. Oto najłatwiejszy sposób nie na jedno jajko poszetowe, ale na cały tuzin jajek.
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 6 kawałków folii spożywczej
- olej roślinny
- gorąca woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Środek każdego kawałka folii za pomocą pędzla posmarować olejem.
- Teraz potrzebny będzie kubeczek lub filiżanka. Folią wyłożyć kubeczek.
- Do kubeczka wybić jajko ze skorupki. Zebrać brzegi folii i mocno skręcić, a następnie związać na supełek.
- Tak samo postąpić z pozostałymi kawałkami folii i jajkami.
- W garnku zagotować wodę. Do wrzącej wody włożyć pakieciki z jajkami. Gotować 5-7 minut. W zależności, jak bardzo chcecie mieć ścięte jajko.
- Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć pakieciki z wody. Rozciąć folię. Jajko ułożyć na sałatce, kanapce lub gotowanych warzywach. Smacznego!
Jajka – zdrowie w skorupce