Jajka flamenco - przepis na jajka zapiekane z warzywami
2021-06-01
łatwy
30 min
4
Jajka flamenco to hiszpański sposób na pożywne śniadanie. Jajka zapieczone z dodatkiem warzyw i pikantnego chorizo smakują wyśmienicie, a przy tym sycą na długo.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- ząbek czosnku
- pół cebuli
- kilka główek ugotowanych szparagów
- pół szklanki warzyw (mogą być mrożone): zielony groszek, fasolka szparagowa, marchew, papryka)
- 4 łyżki przecieru z pomidorów
- plaster szynki
- 2-3 plasterki chorizo
- ostra papryka
- pieprz i sól
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oliwie.
- Dodać warzywa i dusić chwile na wolnym ogniu.
- Następnie podlać wodą, doprawić przecierem, solą i pieprzem.
- Dusić ok. 15 minut, pod koniec dodając szparagi.
- Kokilki nasmaruj tłuszczem i wypełnij masą pomidorową.
- Na wierzch każdej z nich wybij jajko. Białko posyp posiekaną wędliną, żółtko papryką w proszku.
- Zapiekaj ok. 8 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.