Jajka flamenco - przepis na jajka zapiekane z warzywami

Jajka flamenco
Autor: Shutterstock Jajka flamenco czyli śniadanie w stylu hiszpańskim.
łatwy
30 min
4

Jajka flamenco to hiszpański sposób na pożywne śniadanie. Jajka zapieczone z dodatkiem warzyw i pikantnego chorizo smakują wyśmienicie, a przy tym sycą na długo.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • kilka główek ugotowanych szparagów
  • pół szklanki warzyw (mogą być mrożone): zielony groszek, fasolka szparagowa, marchew, papryka)
  • 4 łyżki przecieru z pomidorów
  • plaster szynki
  • 2-3 plasterki chorizo
  • ostra papryka
  • pieprz i sól
  • oliwa
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oliwie.
  • Dodać warzywa i dusić chwile na wolnym ogniu.
  • Następnie podlać wodą, doprawić przecierem, solą i pieprzem.
  • Dusić ok. 15 minut, pod koniec dodając szparagi.
  • Kokilki nasmaruj tłuszczem i wypełnij masą pomidorową.
  • Na wierzch każdej z nich wybij jajko. Białko posyp posiekaną wędliną, żółtko papryką w proszku.
  • Zapiekaj ok. 8 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.